Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. júna 2016, 10:56
  • Autor:Prebraté z publikácie Fešák nie som, ale variť viem!

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Poctivé kurča na víne



Kúpte kurča, ktoré žilo šťastný život, teda nie v klietke s veľkosťou formátu A4. Kurča rozporciujte na stehná, krídla a prsia. Je s tým trochu piplačky a chce to trochu praxe, ale keď to dáte, ste echtovný kuchár.

Stehná vykostite a nakrájajte. Prsia nakrájajte na kocky, nasoľte a odstavte. Do hrnca dajte olivový olej, maslo (jedna k jednej s olejom), opražte nakrájanú cibuľu, cesnak (cesnak ošúpte a rozpučte plochou stranou noža), nakrájanú mrkvu, zeler, bobkový list (všetko naraz) a pridajte paradajkový pretlak. Potom prilejte naberačku červeného vína a počkajte, kým sa neodparí. Občas pomiešajte. Trikrát to zopakujte a máte fajnú omáčku. Víno, samozrejme, nemusíte použiť to najlepšie, čo doma máte, ale tiež si uvedomte, že ak použijete úplný patok s jemným myšacinovým buketom a nevtieravou chuťou rozpustenej tehly, tak to bude celé na milú Jarmilu. Keď sa takmer odparila posledná naberačka vína, máte v hrnci niečo ako tmavočervenú omáčku krásnej vône a silnej chuti.

Teraz vložte do hrnca kúsky vykosteného stehna a krídelká a nechajte to polhoďku dusiť, občas premiešajte. Dusiť znamená, že na hrniec dáte pokrievku a že mäso nie je celé zaliate omáčkou, ale, povedzme, len do štvrtiny. Po polhoďke pridajte nasolené kocky kuracích pŕs a pár minút povarte, povedzme päť. Finta je v tom, že zatiaľ čo stehná a krídla sú šťavnaté, prsia sú suché, a preto sa musia variť krátko. Hotové je kurátenko, teraz už len vymyslieť prílohu. Úplne najlepší je čerstvý biely chlieb. Ja viem, doba káže, aby bol špaldový a bezlepkový alebo aspoň celozrnný, ale neriešte to. Máte kurča famóznej chuti, tak to nekazte nejakým knäckebrotom.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 31. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf