Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. mája 2016, 10:31
  • Autor:Prebraté z publikácie Fešák nie som, ale variť viem!

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Bryndzové halušky



V máji nie je len čerstvý hrášok, ale aj májová bryndza. A ako lepšie ju použiť, ak nie na bryndzové halušky? Postrúhajte pol kila zemiakov, pridajte jedno vajce, asi štvrť kila múky a všetko poriadne rozmixujte.

Cesto musí byť homogenizované, aby išlo hladko cez haluškár. Potom ho odložte do chladničky, kým nespravíte niekoľko vedľajších úkonov.

Ako prvé dajte zohrievať veľa vody do najväčšieho hrnca, ktorý máte. Potom zmiešajte bryndzu s mascarpone (mascarpone ju parádne zjemní; nemiešajte príliš rýchlo, lebo bude z toho maglajz) v pomere jedna k jednej, povedzme po štvrť kile, a dajte ju do chladničky. Nakrájajte slaninu (asi pol krát pol centi) a dajte do hrnca na stredný oheň. Slaninu nesmažte príliš dlho, lebo bude žuvačkoidná, a nie príliš prudko, lebo ju zvonka spálite. Toto je úkon, ktorý si musíte odskúšať.

A teraz finále grande: do haluškára nalejte cesto a pretláčajte ho drevenou lopatkou rovno do vriacej vody. Ak sú halušky malé, vyplávajú na povrch ihneď, preto je nepoužiteľné rada, že halušky treba vybrať potom, ako vyplávajú na povrch. Ale tip, aby ste ich nechali variť dve minúty, odkedy voda opäť začne vrieť, je solídny.

Halušky vyberte, nechajte odkvapkať a zmiešajte s trochou roztopenej masti, aby sa nelepili. Na tanier položte krúžok (spraví z vás estéta), naložte doň halušky, na ne dajte bryndzu s mascarpone a krúžok opatrne vytiahnite. Navrch nasypte slaninu a posekanú pažítku. Celé to pokvapkajte masťou (akože ste umelec), fertig Mariška.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 3. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava