Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. marca 2016, 13:30
  • Autor:Prevzaté z publikácie Fešák nie som, ale variť viem!

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Bravčový bôčik


Potrebujete nakŕmiť veľa ľudí naraz? Bravčový bôčik je skvelá alternatíva – pomerne lacná a všetky porcie robíte naraz. Zoberte teda veľký kus bôčika (s menej ako trojkilovým ani nezačínajte, robota je rovnaká, len menej ľudí sa naje) a umyte ho.

Bôčik dajte na plech kožou dole a podlejete vodou (do výšky asi jeden centimeter). Pečte pri 160 °C 45 minút, v tejto fáze ide o to, aby koža zmäkla a dala sa ľahko nakrájať. Následne ju nakrájajte na kosoštvorce, tie vyzerajú najsamlepšie. Mäso vyberte a na plech dajte (do vody, ktorá v ňom ostala) nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler, cherry paradajky, bobkový list a rozmarín. V podstate si pripravíte lôžko, na ktoré bôčik položíte, avšak tentoraz kožou hore a necháte dlho piecť. Dlho znamená aspoň dve hodiny (teplota ostáva 160 °C). Bôčik musí byť mäkký, zistíte to najlepšie tak, že kúsok z neho odrežete a ochutnáte.

Posledná fáza pečenia je horný gril, a to preto, aby koža pekne schrumkavela. Čas je odhadom (ale fakt len odhadom, lebo každý gril je iný) 15 minút a v tejto fáze bôčik dobre strážte. Bola by večná škoda ho teraz spáliť. Ak máte radi klinčeky, napichajte ich pred grilovacou fázou do bôčika, prekvapíte.

Po upečení máte bôčik aj so zeleninou, avšak tej je málo, lebo 3 kg bôčika je minimálne 8 porcií, a teda chce to ešte nejakú prílohu, napríklad šošovicový šalát. Skúste čiernu šošovicu, ktorá sa volá Beluga.

Šošovicu namočte. Na oleji dozlatista opečte cibuľu, pridajte scedenú šošovicu a 5 až 6 minút duste. Pridajte na drobné kocky nakrájanú mrkvu, zeler aj petržlen a chvíľu povarte. Ak sú kocky naozaj jemné, naozaj rýchlo zmäknú. Nakoniec pridajte dve naberačky bieleho vína a zredukujte.

Tip od majstra Pospíšila: biele víno až nakoniec, lebo kyselina v ňom zastaví varenie zeleniny. Soľ, korenie, hotovo.

Prevzaté z publikácie Fešák nie som, ale variť viem!


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín