Netradičné veľkonočné chute

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. marca 2016, 20:42
  • Autor:r

Králik na paprike

S týmto jedlom je trochu oštary, ale ak zvládnete rozložiť králika, môžete si hovoriť kuchár. Vyčisteného králika (stiahnutého z kože a bez vnútorností) umyte, odrežte mu končatiny a z chrbta vyrežte dve filety.

Zoberte väčší hrniec, dajte doň dve predné nohy, dve zadné nohy, zvyšok chrbta (to, čo ostalo po vyrezaní filiet), čili, cesnak (ošúpaný a rozpučený plochou stranou noža), rozštvrtenú cibuľu, rozmarín, bobkový list (estéti dajú čerstvý z vlastného črepníka) a zalejte to celé olejom. Nie olivovým, ten je na toto použitie príliš horký. Najlepší je slnečnicový, a ak chcete, trochou olivového oleja (povedzme desatinou) to určite nepokazíte. Dajte variť na dve hodiny pri 80 °C.

A teraz zásadná otázka: Ako zistíme tých 80 °C? Nijako inak ako teplomerom, tak to robia aj prudkí profíci. Obyčajný teplomer kúpite za pár šupiek v domácich potrebách, frajeri majú infračervený. Je jedno, ako to urobíte, no postarajte sa, aby bol králik dve hodiny komplet zaliaty 80-stupňovým olejom.

Medzičasom spravte paprikovú omáčku. Cibuľu orestujte na masle (môže byť aj olivový olej alebo pol na pol, ako len chcete, resp. čo máte práve poruke), pridajte papriku zbavenú semien a nakrájanú na kúsky a 10 minút duste, inými slovami, zakryjete pokrievkou, aby sa vo vnútri hrnca nazbierala para a paprika zmäkla. Potom pridajte smotanu na šľahanie a vývar (v pomere jedna k jednej a v takom množstve, aby to bola omáčka a nie voda; experimentujte), rozmixujte a osoľte a fantastická omáčka je na svete.

Trenčianske jablkovo-makové rezy

SUROVINY: šálka polohrubej múky, šálka mletého cukru, 3/4 šálky nepomletého maku, 3/4 šálky oleja, 1/4 šálky mlieka, prášok do pečiva, vanilkový cukor, 3 celé vajcia, 5 jabĺk


POSTUP:
Všetko spolu vymiešame, pridáme nepomletý mak a postrúhané jablká. Po upečení natrieme lekvárom alebo čokoládovou polevou.

Recepty sme čerpali z kníh Ako chutí jabĺčko vydanej obcou Jablonka, Fešák nie som, ale variť viem autorov Richarda Sulíka a Pavla Pospíšila a z knihy Nič lepšie nepoznám herečky Anky Šiškovej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek