Najfantastickejšie koláčiky a vianočné jedlá

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. decembra 2016, 06:52
  • Autor:

Štedrý deň je pre herečku Anku Šiškovú vzrušujúci a posvätný. Menu jej Štedrého večera vyzerá takto: modlitba, prípitok, potom priečne rozkrojiť jabĺčko, aby tam bola hviezdička a jej najbližší vedeli, či budú zdraví, potom nasleduje všeobecná panika dať si navzájom na čelo med, aby boli dobrí a pekní, a konečne sa mohlo začať jesť. Skôr, ako sa to stane, však jedlo i koláčiky treba pripraviť. Tu sú jej recepty z kuchárskej knihy Nič lepšie nepoznám.

Vysmážaný kapor



Množstvo nechám na vás, lebo ja robím vždy viac, aby sme mali aj na druhý deň, keď jeme kapra nastudeno a hocikedy ako čipsy.

Kapra prekrojím na polovicu po chrbtovej kosti a potom na také 7-centimetrové kúsky a nasolím. Nemám rada podkovičky, chutnejšie sú malé podlhovasté kaprie rezníky. Nasolené ich nechám cez noc odpočívať v chladničke. Asi hodinu pred večerou ich obalím v trojobale – v hladkej múke, vo vajíčku s troškou mlieka pre farbu a v strúhanke, aby boli na stole teplé a čerstvé. Vysmážam na stredne horúcej platni (alebo ohni, ak máte plyn). Nešetrím olejom a vymieňam ho, ak stmavne.

Na prvý sviatok vianočný sme vždy dojedali jedlo zo Štedrej večere, ale ja som zaviedla inú tradíciu – pečiem morku s plnkou. Je to taký istý recept ako na Veľkú noc, ale naložím ju na noc a pečiem od rána, a to približne toľko hodín, koľko kíl váži.

Karamelové košíčky

Karamelové košíčky


Karamelové košíčky sú náš rodinný recept. Je veľmi prácny, ale stojí to zato – výsledok je úchvatný. Potrebujete však kovové formičky v tvare košíčka, a to aspoň 20 kusov.

Potrebujem:

Linecké cesto na košíčky: 1/2 kg hladkej múky, 1 šálku mletých orechov, 1 Heru, 1/2 masla, 1 a 1/2 šálky práškového cukru, 1 celé vajce

Vypracujem si cesto a nechám ho odpočinúť. Formičky vymastím Herou alebo maslom a vysypem hrubou múkou. Toto urobím, len keď košíčky plním prvý raz. Keď košíčky opatrne vyklopím a znovu naplním, už formičky nemusím vymastiť a vysypať.

Formičky napĺňam čo najmenej, aby po upečení v nich zostala jamka, do ktorej dám náplň. Kovové košíčky naplnené cestom pečiem pri 170 °C asi 8 minút.
Vždy ma veľmi naštve, keď mi zhoria, lebo naplniť ich je veľmi prplavá robota, tak dávajte veľký pozor.
                                                        Zhorieť vedia hneď, len čo si dáte hlt vareného vína! 🙂

Karamelová náplň do košíčkov:
1 a 1/2 masla, 6 žĺtkov, 1 šálku práškového cukru, 2 šálky posekaných orechov, 1 a 1/2 šálky kryštálového cukru

Maslo, práškový cukor a žĺtky vymiešam v miske, orechy posekám. Do hrnca dám roztopiť kryštálový cukor na karamel a do ešte horúceho karamelu pridám vymiešanú maslovú hmotu a orechy. Všetko pomiešam. Ešte horúcou karamelovou hmotou napĺňam vychladnuté košíčky.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 20. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel