Najfantastickejšie koláčiky a vianočné jedlá

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. decembra 2016, 06:51
  • Autor:

Štedrý deň je pre herečku Anku Šiškovú vzrušujúci a posvätný. Menu jej Štedrého večera vyzerá takto: modlitba, prípitok, potom priečne rozkrojiť jabĺčko, aby tam bola hviezdička a jej najbližší vedeli, či budú zdraví, potom nasleduje všeobecná panika dať si navzájom na čelo med, aby boli dobrí a pekní, a konečne sa mohlo začať jesť. Skôr, ako sa to stane, však jedlo i koláčiky treba pripraviť. Tu sú jej recepty z kuchárskej knihy Nič lepšie nepoznám.

Vanilkové rožky


Potrebujem: 140 g hladkej múky, 1/2 masla (125 g), 60 g mletých orechov, 60 g práškového cukru, 1 žĺtok
Na obaľovanie: 200 g práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru

Vypracujem si cesto na doske a dám ho tiež odpočinúť do chladničky. Po polhodine ho vyberiem, urobím si veľký valec, z neho nakrájam malé valčeky a z valčekov tvarujem rožteky. Dám ich upiecť na 170 °C na 10 minút. Potom ich vyberiem a horúce obaľujem v cukre, ktorý je zmiešaný s vanilkovým cukrom.

Zemiakový šalát

Zemiakový šalát


Potrebujem: 1 a 1/2 kg zemiakov, 1 veľkú majonézu Hellmans, 1 trvanlivú šľahačkovú smotanu, sterilizovaný hrášok, 2 uvarené mrkvy, 3 natvrdo uvarené vajcia, 10 kyslých uhoriek, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, cukor, citrón

Zemiaky uvarím v šupke, nechám vychladnúť, ošúpem ich, pretlačím cez sieťkový krúžok a odkrajujem ich, aby z nich boli kocky. Ostatné suroviny tiež pokrájam na malé kocky, pridám majonézu, smotanu, máličko uhorkovej vody, osolím, trošku ocukrím práškovým cukrom a podľa chuti pridám aj citrónovú šťavu. Šalát musíte často ochutnávať, kým bude dokonalý. Robím ho na Štedrý deň ráno, aby sa do večere prepojili chute.

Pupáky s makom

Pupáky s makom


Tento recept som si zjednodušila, lebo každý symbolicky zje len veľmi málo, napríklad jednu lyžicu. Pupáky nepečiem z kysnutého cesta, ale robím ich z bielych rožkov.

3 rožky pokrájam na kocky, posypem pomletým makom a práškovým cukrom (asi 1/2 šálky) a zalejem 2 dl horúceho mlieka, v ktorom som rozpustila asi 2 polievkové lyžice roztopeného masla. Pomiešam a ja si posypem aj škoricou.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 20. decembra

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel