Najfantastickejšie koláčiky a vianočné jedlá

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. decembra 2016, 10:08
  • Autor:A.Š.

Štedrý deň je pre herečku Anku Šiškovú vzrušujúci a posvätný. Menu jej Štedrého večera vyzerá takto: modlitba, prípitok, potom priečne rozkrojiť jabĺčko, aby tam bola hviezdička a jej najbližší vedeli, či budú zdraví, potom nasleduje všeobecná panika dať si navzájom na čelo med, aby boli dobrí a pekní, a konečne sa mohlo začať jesť. Skôr, ako sa to stane, však jedlo i koláčiky treba pripraviť. Tu sú jej recepty z kuchárskej knihy Nič lepšie nepoznám.

Vianočná kapustnica


takmer nerozvarí, možno aj hodinu. Po uvarení kapustu z hrnca vyberiem na dosku, polovicu z nej pokrájam a vložím späť do hrnca, druhú polovicu uvarenej kapusty odložím alebo zjem. Na panvičke roztopím maslo, pridám múku, pomiešam a krátko opražím. Potom rovno pridám do vriacej kapusty. Nakoniec v nádobe rozšľahám mlieko, šľahačku a múku a vlejem do hrnca. Za stáleho miešania krátko povarím. Dávam pozor, aby kapustnica nevykypela. Podávam so zemiakovou kašou.

Potrebujem: 1 kg kyslej kapusty, 5-6 zrniek nového a čierneho korenia, 3 bobkové listy, za dve hrste sušených hríbov, 1,5 l vody
Zátrepka: 1 téglik šľahačkovej smotany (250 ml), 3/4 l mlieka, 3 polievkové lyžice hladkej múky
Zápražka: 3 polievkové lyžice masla, 2 lyžice hladkej múky

Do hrnca dám kyslú kapustu aj s kyslou vodou, korenie, bobkový list, opláchnuté sušené hríby a vodu. Varím domäkka, pokiaľ sa kapusta takmer nerozvarí, možno aj hodinu. Po uvarení kapustu z hrnca vyberiem na dosku, polovicu z nej pokrájam a vložím späť do hrnca, druhú polovicu uvarenej kapusty odložím alebo zjem. Na panvičke roztopím maslo, pridám múku, pomiešam a krátko opražím. Potom rovno pridám do vriacej kapusty. Nakoniec v nádobe rozšľahám mlieko, šľahačku a múku a vlejem do hrnca. Za stáleho miešania krátko povarím. Dávam pozor, aby kapustnica nevykypela. Podávam so zemiakovou kašou.

Najlepšia vianočka


Táto vianočka je naozaj najlepšia a vyskúšala som ich dosť. Vylepšila som rôzne recepty a sľubujem, že sa vám určite vydarí a budete pyšní. Ja robím naraz dve a zjedia sa, verte. Je to, mimochodom, aj pekný darček.

Potrebujem: 30 g droždia, 600 g polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, štipku soli, postrúhanú citrónovú kôru z 1 citróna, 1 šálku mlieka, 2 žĺtky, 1/2 roztopeného masla (125 g), 1/2 šálky hrozienok, ktoré som predtým namočila do rumu, 1/2 šálky lúpaných mandlí, 1 bielok

Kvások: Do šálky dám do mikrovlnky zohriať polovicu mlieka, musí mať telesnú teplotu, pridám lyžicu kryštálového cukru – rozmiešam, roztlačím v ňom kvasnice a pridám lyžicu polohrubej múky. Jemne pomiešam a položím šálku do misy, v ktorej budem cesto miesiť, keby mi to vykypelo. O 10 minút (možno aj skôr) kvások vybehne hore a môžem pokračovať. Do misy dám múku, zvyšné mlieko, v ktorom som roztopila maslo a cukor, ale nesmie byť horúce, nastrúham citrónovú kôru, pridám žĺtky, hrozienka aj s rumom, nasekané mandle a vymiesim. Mne pomáha robot, ak ho nemáte, tak musíte cesto vypracovať ručne. Cesto je hotové, keď sa odliepa od misy. Poprášim ho múkou, prikryjem utierkou, dám na teplé miesto a nechám kysnúť 2 hodiny.

Vyklopím si cesto na dosku posypanú múkou a rozdelím ho na 8 dielov. Z každého urobím dlhý valček. Najprv zapletiem vrkoč zo štyroch valčekov, uprostred ho mierne stlačím, potriem bielkom a potom upletiem vrkoč z troch valčekov, položím navrch a nakoniec z dvoch a konce zahnem pod vianočku. Celú ju ešte dobre ponatieram bielkom a nechám kysnúť 2 hodiny na plechu. Vianočku ešte spevním špajdľami. Vložím ju do rúry rozohriatej na 190 °C, ale po 5 minútach znížim teplotu na 150 °C a pečiem ju ešte 45 minút. Predtým, než vianočku vyberiem, si pripravím sladkú – ocukrenú vlažnú vodu, ktorou svoju krásnu a dobrú vianočku potriem. Veľa šťastia!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín