Ušúľajte si guličky z medvedieho cesnaku, urobte pesto, tinktúru a zamieste ho aj do cesta na chlebík

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. marca 2023, 09:09
  • Autor:vd

Cesnak medvedí už zvesela rastie. Nájdete ho v horách i v remízkoch nielen nášho regiónu. Dnes vám ponúkame recept na cesnakové maslové guličky, pesto či tinktúru z medvedieho cesnaku.

Zberači potrebujú košík a rukavice, ak nechcú ešte niekoľko dní voňať ako hrianka. Medvedí cesnak má zázračnú moc. Znižuje krvný tlak, detoxikuje organizmus, pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. Podobne ako zázvor, aj cesnak rozohreje. Zlepšuje totiž prietok krvi, pomáha predchádzať trombóze a antibakteriálnymi účinkami zaháňa rôzne infekcie. Jeho lístočky hoja zle vyzerajúce rany.
Ako pripraviť pesto z medvedieho cesnaku
Moderné gazdiné privítajú chutné pesto z medvedieho cesnaku. Stačí naň mixér, asi dvesto gramov lístkov cesnaku, štvrť polievkovej lyžice soli, trošku čierneho korenia, sto gramov tvrdého syra, najlepšie parmezánu, ale postačí aj eidam, a tri lyžice olivového oleja. Fajnšmekri môžu pridať dve lyžice horčice. Takto urobené pesto v chladničke dlho vydrží a dá sa použiť na tisíc spôsobov – na chlieb s maslom, do šalátov, do polievok, na cestoviny, na hrianky, do omáčok, do chuťoviek, nátierok či krémov.
Tinktúra z medvedieho cesnaku
Naše staré matere si z medvedieho cesnaku vyrábali tinktúru a používali ju po celý rok. List alebo cibuľku namočili do liehu a nechali pôsobiť 14-21 dní. Kvapky užívali 50 dní. V prvý deň jednu, druhý dve, tretí tri a tak až po 25. kvapku. Potom ich počet rovnakým spôsobom znižovali.
Maslové guličky z medvedieho cesnaku
Ak máte v mrazničke kúsok miesta, skúste si tam vložiť maslové guličky z medvedieho cesnaku. Pripravíte ich tak, že celé maslo roztopíte na miernom ohni a doň vložíte asi dve hrste posekaného medvedieho cesnaku. Jemne osmažíte, posolíte a z vychladnutej hmoty vytvarujte guličky, tie dajte do igelitového vrecúška a šup s ním do mrazničky. Guličky sú výborné na záverečné dochutenie polievok, ale aj mäsitých či zeleninových pokrmov.
Cesnakový chlebík
Cesnakové listy sú liečivé aj na omastenom chlebíku, posekané ako pažítka. Dajú sa uskladniť v chladničke, ale aj v mrazničke. I keď v mraze strácajú niektoré vlastnosti, chutia vynikajúco! Ak doma pečiete z kysnutého cesta, skúste si doň vmiesiť pokrájané lístky cesnaku, dajú vášmu chlebíku či pečivu „šmak“.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela