Separovaním chránime Zem i vlastné peniaze

  • Nezaradené
  • 14. apríla 2018, 07:39
  • Autor:Daniela Serišová

Budúcnosť nielen našej planéty, ale aj nášho ekosystému závisí od vysporiadania sa s odpadmi.

Aj v súvislosti s nedávnym „objavením“ plávajúceho ostrova z plastov v oceáne, jarným upratovaním a s blížiacim sa Dňom Zeme prinášame praktickú príučku, ako správne separovať komunálny odpad. Nie každý má totiž kompletné informácie. Nevie, ktorý plast môže vyhodiť do plastového smetia a ktorý už nie? Aké sú pravidlá separovaného zberu v Piešťanoch a okolí?

V bytových domoch sú na plasty vyhradené veľké žlté kontajnery, v rodinných domoch zasa menšie. Plastové obaly musia byť vyprázdnené a stlačené.

Plasty


Zbierajú sa: PET fľaše od minerálok, džúsov, iných nápojov, PP fľaše od čistiacich prostriedkov, šampónov, aviváže, tekutých mydiel, destilovanej vody, tégliky od jogurtov, mlieka, igelitové tašky
NEPATRÍ SEM: znečistené plasty, viacvrstvové obaly, linoleum, guma, kabelky, molitan, plastové obaly znečistené olejovými a ropnými látkami

Na sídliskách sú na papier k dispozícii modré kontajnery, v rodinných domoch menšie, ale takisto modré. Škatule musia byť rozložené alebo roztrhané.

Papier


Zbierajú sa: noviny, časopisy, brožúrky, katalógy, knihy, adresáre, telefónne zoznamy, baliaci papier, kartóny, krabičky od potravín, papierové vrecká
NEPATRÍ SEM: pergamenový papier, asfaltový a dechtový papier, hygienicky závadný papier, obuvnícka lepenka, papierový prach a výseky dierkovačiek. Ďalej nesmie obsahovať nečistoty (plasty, piesok, uhlie, kovy, sklo, cement, drevo, kožu, gumu a iné).

Na sídliskách poslúžia zelené smetné nádoby, obyvatelia rodinných domov musia využiť najbližší smetiak na sklo alebo sklený odpad zaniesť do zberného dvora. Poháre a fľaše musia byť pred separovaním vyprázdnené.

Sklo


Zbierajú sa: sklené fľaše od nápojov, poháre od zaváranín, sklené črepy, fľaštičky od použitých liekov a kozmetiky
NEPATRÍ SEM: žiarivky, porcelán, kovové a plastové uzávery fliaš, papier. Ďalej nesmie obsahovať nečistoty (piesok, uhlie, kovy, sklo, cement, drevo, kožu, gumu a iné).

Na sídlisku vyhodíte obal od džúsu do oranžového smetiaka, v rodinnom dome do červeného igelitového vreca. Pri tetrapakoch takisto platí, že musia vyť vyprázdnené a stlačené.

Tetrapaky


Zbierajú sa: obaly z džusov, mlieka, smotany a pod.
NEPATRÍ SEM: tetrapakové obaly znečistené surovinami, tégliky od jogurtov

Bioodpad


Zbierajú sa: odpady z kosenia trávy, hrabania lístia, orezávky stromov, strihania kríkov
NEPATRÍ SEM: popadané ovocie a odpad z domácnosti: ovocný a zeleninový odpad, staré pečivo, rastlinné zvyšky potravy, mäso, kosti, tekuté, veľmi mastné alebo slané zvyšky potravy, zvyšky mliečnych výrobkov, výkaly psov a mačiek

Kontajnery na bioodpad majú v Piešťanoch len rodinné domy. Bioodpad môžu obyvatelia vyviezť v prípade väčšieho množstva aj do zberného strediska. Bioodpad z údržby zelene by mal byť uložený v nádobe voľne, nie vo vreciach ani nie zviazaný.

Kovy


Zbierajú sa: kovové obaly, kovové výrobky, súčiastky, alobal, nápojové plechovky
V bytových domoch na kovy čaká veľký červený smetiak, obyvatelia z rodinných domov majú využiť zberný dvor alebo nádoby na kovy na sídliskách.

Kontajnery na bioodpad majú v Piešťanoch len rodinné domy.

V meste máme tiež kontajnery na textil, kde sa dajú uložiť odevy, bytový textil, obuv a hračky. Všetko však musí byt vyprané a zabalené.
Do zberného dvora je potrebné zaniesť aj použité potravinárske jedlé rastlinné oleje, nie ich vylievať do odpadu alebo vyhadzovať do komunálneho odpadu. Táto možnosť však platí iba pre občanov, nie firmy. Použité pneumatiky sa dajú bezplatne odovzdať v pneuservisoch, zberný dvor ich neprijme.
Všetky elektrospotrebiče takisto v zbernom dvore zoberú. Vyradené spotrebiče však musia byť kompletné, obsahovať všetky základné komponenty. Pozor si treba dať aj na rozbité obrazovky na televízoroch či monitoroch. Rovnako aj veľkoobjemový odpad, ako je starý nábytok, koberce, skrine, matrace či postele, sa dá odovzdať v zbernom dvore.
Nebezpečný odpad, do ktorého sa radí napríklad olej z auta, batérie či žiarivky, nájde svoje miesto tiež v zbernom dvore. Rovnako tam od vás zoberú aj menšie množstvo stavebného odpadu. Ten je však spoplatnený 0,015 €/kg.
Občanov, najmä tých, čo bývajú na sídliskách, upozorňujeme, že k smetiakom mimo zberných nádob sa nemôže ukladať žiaden odpad! Takéto konanie je pokutované na mieste alebo riešené v priestupkovom konaní s uložením sankcií. Všetko treba odviezť do zberného dvora.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf