Sedem tipov, ako ubrániť pivnicu pred zlodejmi

  • Nezaradené
  • 6. apríla 2017, 15:01
  • Autor:Monika Klemošová

Pivnice sú u zlodejov viac ako obľúbené. Často im stačí prekonať iba chabé zabezpečenie a môžu si odniesť to, čo sa im páči. A ide niekedy o drahé vybavenie – motorové píly, bicykle, lyže, záhradné grily a náradie. Ako pivničné priestory zabezpečiť tak, aby sa nestali ľahkým terčom zlodejov?

Bezpečnostný expert Daniel Gregor zhrnul zabezpečenie pivníc do siedmich základných bodov. Principiálne by sa majiteľ pivnice mal pokúsiť o dosiahnutie stavu, keď zlodej nemôže nijako vstúpiť na pozemok či do bytového domu. Ale toto nie je vždy možné.

■ 1. Poriadne si zabezpečte vchod do domu
Ideálny prípad je ten, keď sa zlodej k pivniciam vôbec nedostane. Pozornosť by ste preto mali venovať už vchodovým dverám. Ak sa nechcete spoliehať na to, či všetci obyvatelia domu zamykajú, zaobstarajte si tzv. samozamykaciu zámku. „Zámky s funkciou ‚zvnútra odomknuté, zvonku zamknuté‘ predstavujú veľmi komfortné riešenie pre bytové domy,“ potvrdzuje D. Gregor. „Zvonka ich odomknete pomocou kľúča alebo karty, ihneď po zatvorení sa samy okamžite zamknú. Zvnútra ich možno vždy jednoducho otvoriť vďaka takzvanej panikovej funkcii obyčajným stlačením kľučky.“

■ 2. Zaobstarajte si kvalitné dvere

Máte v pivnici desiatky rokov staré dvere, o ktoré sa stačí oprieť a vypadnú z pántov? Potom je čas zaobstarať si nové. Hoci sa to možno javí ako zbytočnosť, do pivnice odkladáme veci v celkovej hodnote i niekoľkotisíc, jednorazová investícia do dverí sa tak rozhodne vyplatí. „Na trhu sú špeciálne bezpečnostné dvere, cez ktoré sa zlodej nedostane. Majú v sebe kvalitnú cylindrickú vložku a ďalšie bezpečnostné prvky. Zlodejovi nepomôže ani použitie hrubej sily,“ vysvetľuje D. Gregor.

■ 3. Skontrolujte vložku

Ak vaše pivničné dvere slúžia dobre, zamerajte sa aspoň na vložku v nich, a ak ju máte starú už viac ako desať rokov, vymeňte ju. „Nové cylindrické vložky sú vyrobené z kvalitného materiálu, navyše poskytujú ochranu proti vyháčkovaniu alebo vylomeniu,“ pokračuje Gregor. Mala by byť – aj pre poisťovne – aspoň v tretej bezpečnostnej triede.

Staré zámky je treba vymeniť.

■ 4. Na mrežované dvere zaveste poriadnu visaciu zámku
Ak vlastníte pivničnú kobku, na dvere zaveste kvalitnú visaciu zámku. „Tento kúsok kovu vám pomôže predísť starostiam, mnohé z nich sú totiž odolné proti prestrihnutiu, odvŕtaniu a ďalším zlodejským metódam,“ hovorí odborník spoločnosti, ktorá vyrába známu značku zámkov.

■ 5. Ochráňte okno mrežou Máte v pivnici okno?

V mnohých prípadoch sa zlodej dostane dovnútra práve tadiaľto. Neodnesie síce rozmernejšie predmety, ale napácha veľkú škodu. Čo s tým? Na okno si zaobstarajte mrežu. Vyhnete sa tak aj prípadným komplikáciám pri jednaní s poisťovňou.

■ 6. Zamykajte aj predmety v pivnici
Drahé veci, ako sú bicykle a ďalšie športové vybavenie, je dobré zamknúť priamo v pivnici. „Výborným pomocníkom sú oceľové oká, ktoré sa dajú napevno zabudovať do steny alebo do podlahy, a k nim potom tieto predmety pripevniť,“ radí D. Gregor. Drahé náradie zasa uložte do uzamykateľnej skrinky či debny.

■ 7. Zjednoťte si kľúče

Pri výmene zámky môžete využiť takzvané zjednotenie kľúčov. Kúpiť možno napríklad súpravu troch cylindrických vložiek, ku ktorej vám stačí jeden kľúč. Alebo stačí zájsť do certifikovaného servisu a tam vám kľúče od cylindrických vložiek a visacích aj prídavných zámkov zjednotia tak, že vám bude stačiť jeden kľúč.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf