S vinylovými podlahami susedov rušiť nebudete

  • Nezaradené
  • 12. mája 2017, 11:58
  • Autor:am

Kupujete byt, staviate dom, prípadne prerábate svoje hniezdočko a neviete, po akých podlahách siahnuť, aby sa vám investícia skutočne vyplatila? Výber spomedzi parkiet, linolea, korku či dlažby vám môže uľahčiť dostupnosť inovatívneho materiálu. O v súčasnosti najlepšom riešení – vinylových podlahách – pre Piešťanský týždeň porozprával Igor Kučavík, majiteľ predajne Sigma interier.

Napriek tomu, že vinylové podlahy nachádzajú už i na Slovensku svojich „fanúšikov“, stále si veľa ľudí myslí, že ide o bežné PVC podlahy. „Čiastočne je to pravda, lebo základ je PVC, no iba ako súčasť podlahy,“ uviedol I. Kučavík. Pri type vinylovej podlahy s textilnou podložkou je v zložení sekvencia textilná, ďalej PVC, rôzne druhy vinylu a napokon je navrchu špeciálna sklokeramická povrchová úprava, na ktorú má výrobca Gerflor patent a vyrába ju ako jediná firma na svete.

Podlaha je extrémne odolná, preto je na ňu garantovaná 15-ročná záruka, minimálne počas ktorej určite vydrží aj farebnosť. Nie je ľahké vinylovú podlahu poškriabať, vyšúchať ani inak zničiť. Je veľmi dobre udržiavateľná. „Je odolná voči škvrnám, takže ju stačí zametať. Povrchová úprava zabraňuje tomu, aby sa na ňu čokoľvek nalepilo,“ povedal I. Kučavík. Keďže je matná, nie je na nej vidno odtlačky, ba dokonca nehrozí problém ako pri parketách, keď aj rozliata voda môže spôsobiť nafúknutie či iné poškodenie. Vinyl môžete preto umiestniť pokojne aj do kúpeľne. „Podlaha s textilnou podložkou sa nelepí. Takže aj keď vám niekto vytopí byt, stačí ju vybrať, vysušiť a môže sa použiť opätovne.“

Vinylová podlaha poteší aj tých, ktorým nie je ľahostajný osud životného prostredia, je totiž plne recyklovateľná. Nie je ani zdraviu škodlivá, pretože neobsahuje formaldehyd. Práve tým je vhodná i do detských izieb, pričom vďaka textilnej vložke je veľmi teplá a dá sa na nej sedieť či chodiť po nej naboso.

Podlahy sú vhodné aj pre majiteľov domácich miláčikov.

Veľkou výhodou je tichosť vinylovej podlahy. Nepočuť chôdzu z izby do izby či k spodným susedom a dámy si tak môžu bez výčitiek svedomia skúšať chôdzu v topánkach na opätku aj v obývačke. Veľký hluk nespravia ani spadnuté kľúče, ani pazúry domáceho maznáčika. „Ľudia siahajú po tomto variante aj pre svoje domáce zvieratá, ktoré často zvyknú čosi zašpiniť. Z podlahy je to ľahké zotrieť, podlaha nemá problém ani so zvieracím močom.“

Vinylová podlaha s textilnou podložkou, ktorú stačí dať na betón či starú dlažbu, je aj cenovo dostupná, suma za meter štvorcový začína na 16 eurách. Pokládku šikovní domáci majstri zvládnu i sami. Lišty sú k nej dostupné plastové, ktoré dokážu dobre kopírovať aj nerovnosť stien. Dostupných je 64 farebných mutácií.

Okrem tých s textilnou podložkou je možné si vybrať i vinylové lepené podlahy, ktoré sú skôr vhodné do kancelárií či obchodov, no podklad pri nich už musí byť nivelizovaný – vyrovnaný. Luxusným variantom je kliková verzia, kde je odolnosť garantovaná v najvyššej možnej miere.

Vinylové podlahy vyrába firma Gerflor, druhý najväčší výrobca týchto podláh na svete. Vyrába bytové, priemyselné segmenty, pokladá športové haly a všetko má obsiahnuté PVC povrchom alebo vinylom. Sigma interier ponúka v najväčšej miere bytové vinylové podlahy.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel