Keď sa zima spýta lyžiarov, čo robili v lete…

  • Nezaradené
  • 27. novembra 2017, 05:00
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Pribúdajúce mrazivé rána pripomínajú, že čas snehovej nádielky sa nezadržateľne blíži, s ním aj nová lyžiarska sezóna. Kým horské strediská finišujú v príprave zjazdoviek pre nedočkavých lyžiarov, je čas zamyslieť sa nad tým, v akom stave máme lyže po minulej sezóne, prípadne ako a kde si chcete lyže na novú sezónu zabezpečiť.

Nákup nových lyží nemusí byť jediná a ani najlacnejšia alternatíva. Kedy si lyže kúpiť nové či hľadať v bazároch zánovné, ale aj aké sú iné možnosti, ale hlavne, ako mať lyže na svah pripravené, nám poradil majiteľ lyžiarskej školy i lyžiarskeho servisu Rastislav Martančík.
„V s ú časnosti lyžujeme na ľadovom technickom snehu, na tvrdých upravených vypreparovaných zjazdovkách. Lyžiarske strediská s prírodným snehom sú už viac menej zriedkavosťou. Aj súčasná lyžiarska technika sa od minulosti posunula od pomalších ‘alpských’ prívratných oblúkov k rýchlym carvingovým, ktoré sa jazdia na hranách a vyžadujú okrem určitej zdatnosti lyžiarov aj precízne pripravené lyže či snowboardy,“ vysvetľuje R. Martančík.
Servis lyží a snowboardov tak nespočíva len v nabrúsení bočnej hrany či zaliatí skĺznice, ale je to výrobcami športového náradia presne definovaný technologický postup, ktorý bez strojov na to určených nie je možné uskutočniť. „Lyže, ktoré nie sú servisované, nedržia smer a v oblúku sa stávajú nestabilné. Výsledkom je slabý zážitok z jazdy a veľká pravdepodobnosť úrazu,“ varuje pred problémami R. Martančík.

Lyža pred servisom…

Doby, keď viazanie na lyžiach tvorila kožená pracka na špici a zaisťovacia pružina, čo držala pätu, sú už desiatky rokov históriou a už len na povalách starých rodičov či v múzeách. Viazanie, ktoré v súčasnosti drží lyžiarovu nohu bezpečne ukotvenú, je technologicky zložitá súčiastka a manipulácia s ňou patrí najmä do rúk odborníkov. Laické nastavovanie môže spôsobiť, že sa lyžiarka nevypne, keď má, prípadne naopak, vypne v najmenej očakávanej chvíli. Vtedy sú modriny zväčša tým najmenším, čo si v takomto prípade zo svahu odnesieme.
„Lyžiarske viazanie sa nenadstavuje len podľa hmotnosti lyžiara, ale treba brať do úvahy viaceré faktory ako vek, lyžiarska zdatnosť, výška, dĺžka chodidla…“ vyratúva R. Martančík špecifiká, ktoré musí brať do úvahy odborník pri nadstavení viazania.
…a po absolvovaní kompletnej renovácie skĺznice.

Ako si však vybrať správne lyže? Niekto sa riadi čisto ich tvarom či dizajnovým spracovaním. Málokto však tuší, že nie farebný vzhľad lyží, ale ich konštrukčné vlastnosti rozhodujú o tom, na aký účel sú vyrobené. „Ak idete kupovať lyže, treba upriamiť pozornosť predovšetkým na vlastnosti daného modelu, na geometriu lyže, rádius, flex, čiže tvrdosť lyže,“ odporúča R. Martančík.
Pre začiatočníkov či mierne pokročilých s nižšou telesnou hmotnosťou podľa neho postačia lyže s kompozitovým, prípadne polyuretánovým jadrom, s menšou šírkou pod viazaním, ktoré sú ľahšie a točivejšie. Naopak, pokročilí lyžiari si vyberajú lyže s pevným dreveným sendvičovým jadrom, s vyššou pozdĺžnou a torznou tuhosťou, s geometriou typu camber, prípadne kombináciou camberu a rockeru. Tie sú však cenovo dva až trikrát drahšie ako lyže pre mierne pokročilých či začiatočníkov. „V každom prípade je však dobré poradiť sa o výbere lyží s odborníkom,“ dodáva.
Treba začiatočníkovi kupovať nové lyže? Ak zvážime, že je pre neho vhodný iný druh a že sa začne tomuto športu venovať pravidelnejšie a zdokonalí sa, zrejme bude lepšie využiť ponuky požičovní lyžiarskej výstroje. Je to určite cenovo výhodnejšie aj vtedy, ak by ho lyžovanie za srdce nechytilo. Preto je požičovňa ideálnym riešením pre deti i juniorov, ktorí idú na svah len v rámci školského lyžiarskeho výcviku.
Lyže sa dajú požičiavať na rôznu dobu – na víkend, na týždeň počas lyžiarskeho zájazdu aj na celú sezónu. Pre deti a juniorov je táto alternatíva výhodnejšia aj preto, že stále rastú, dĺžka lyží by mala byť primeraná ich výške. Sezónny prenájom býva väčšinou cenovo zvýhodnený a výstroj máte celú zimu doma, teda nemusíte vyčkávať v rade v požičovniach lyžiarskych stredísk.
„Tiež si treba premyslieť, v akej požičovni si výstroj zapožičiame. Okrem ceny je dôležité, aby bol súčasťou požičovne aj dobre vybavený servis. Táto kombinácia totiž garantuje požadovanú kvalitu výstroja. V posledných rokoch pribúdajú hotelové a penziónové požičovne, ktoré nedisponujú servisnou technikou. Lyže dávajú z úsporných dôvodov servisovať raz za rok, spravidla po sezóne. O odbornom poradenstve sa tam tiež veľmi hovoriť nedá, keď vám ich požičiava čašník alebo recepčný. Preto je dobrou voľbou navštíviť lokálnu požičovňu v blízkosti bydliska, kde si viete dohodnúť výmenu aj počas sezóny v prípade, že vás tlačia lyžiarky či prilba,“ vysvetľuje R. Martančík.
Ak sa nechcete spoliehať na službu požičovní a preferujete vlastný výstroj, R. Martančík vám dáva niekoľko dobrých rád: „Nové detské lyže odporúčam kúpiť rodičom, ktorí majú viac detí a je predpoklad, že si výstroj budú postupne posúvať. Kúpiť ‘jazdenky’ je vždy riziko. Mám s tým osobnú skúsenosť, keďže mi ľudia do ski-servisu chodia s takýmito lyžami kúpenými v bazároch či z požičovni v Rakúsku, Taliansku a Švajčiarsku, kde sa ich potrebujú zbaviť.
Treba si uvedomiť, že takéto lyže boli celú sezónu, približne 180 dní požičiavané a servisované, čím sú nadmieru opotrebované. To znamená, že majú prebrúsenú skĺznicu aj vybrúsené hrany. Lyže sú prešliapnuté s minimálnou tvrdosťou a v takom stave už nemôžu ísť do stroja na ďalší servis, pretože takmer nemajú skĺznicu. Skrátka, sú to lyže do koša, oni za ne zbytočne vyhodili peniaze. Ak ale kúpim staršie lyže od známeho, ktorý lyžuje 20 dní v roku, je to o inom.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav