Ruiny hradu Tematín dostávajú novú tvár

  • Nezaradené
  • 25. júla 2014, 13:24
  • Autor:Barbora Votavová

K ruinám hradu týčiaceho sa na úpätí Považského Inovca merali cestu už mnohí z nás. Napadlo nám však, koľkokrát túto trasu museli zdolať ľudia, ktorí oživujú pamiatku z 13. storočia pred očami turistov? Na opravu hradu Tematín nestačí iba čas, ale predovšetkým je potrebná obetavosť a srdce otvorené pre obnovu kultúrneho dedičstva. Dobrovoľníci pracujúci na hrade tieto podmienky nepochybne spĺňajú. Piešťanský týždeň sa rozprával s predsedom občianskeho združenia Hrad Tematín Mojmírom Chomom.

Vyštudovali ste archeológiu, takže pravdepodobne máte pre pamiatky cit. Prečo ste si zvolili práve Tematín, veď na Slovensku je určite veľa hradov, ktoré potrebujú opravu?
– Hrady boli nielen opevnenými miestami, ale aj správnymi centrami im prislúchajúcich majetkov. Preto ich poloha bola vo väčšine blízko sídiel, ale Tematín je jedným z hradov, ktorým sa hovorí „orlie hniezdo“. Odmala som bol vychovaný skautingom v lesoch a horách, takže Tematín sa stal prienikom niekoľkých koníčkov.
Zišli ste sa ako partia dobrovoľníkov. Ako ste sa vlastne dali dokopy, čo vás spojilo?
– Spočiatku, v roku 2007, to bolo niekoľko nadšených študentov z rôznych sfér a miest Slovenska. Bolo to niečo nové a pridávali sa ďalší kamaráti, známi, niekedy aj turisti, čo prišli na hrad len na návštevu. Za tie roky sa osadenstvo skoro úplne pomenilo aj niekoľkokrát a tí, čo ostali, sa doslova sprofesionalizovali vo sfére ochrany a obnovy pamiatok.
Na internetovej stránke vášho občianskeho združenia Hrad Tematín – www.tematin.eu – je uvedená možnosť zúčastniť sa brigády na hrade. Hlásia sa na pomoc dobrovoľníci?
– Sem-tam dostaneme e-mail s otázkou, ako sa dá zúčastniť brigády, ale v reálnych číslach to je tak, že za rok naozaj príde jeden človek. Niekomu sa to zdá málo, ale keď zistíte, že sme na hrade partia šiestich-siedmich ľudí, tak ten jeden vie výrazne posunúť záchranu vpred. Navyše v súčasnosti potrebujeme obsadiť štyri miesta pomocnými pracovníkmi, tak hľadáme posily medzi ľuďmi, ktorí sú aktuálne vedení na úrade práce, pretože sme na to získali grant. Práca nie je ťažká, chce to len vzťah k prírode a histórii, a je to platený koníček.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 22. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín