Organové dni v Piešťanoch oslávia magický trinásty ročník

  • Nezaradené
  • 1. augusta 2012, 11:02
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Trnavské organové dni sa stali základom myšlienky založenia podobnej tradície aj v Piešťanoch. Tento rok sa organ v Kostole sv. Cyrila a Metoda, ale aj v Dome umenia rozozvučí už trinástykrát. V úvodnom koncerte, ktorý zaznie v chrámovom prostredí, sa predstaví organizátor festivalu – hudobník Stanislav Šurin. Ani tento rok však nebude chýbať hudba v podaní amerického organistu Davida di Fiore.

Môžete predstaviť program trinásteho ročníka Organových dní v Piešťanoch? 

Na Organových dňoch v Piešťanoch zaznie šesť koncertov, dva v Kostole sv. Cyrila a Metoda a štyri v Dome umenia.  Na úvodnom koncerte sa predstaví mladá slovenská hobojistka Zuzana Grejtáková. Organové a skladby pre organ a hoboj, či ich transkripcie si s ňou zahrám už 7. augusta.  Druhý koncert v kostole bude patriť bratislavskému katedrálnemu organistovi Martinovi Bakovi, ktorý uvedie diela J. S. Bacha a F. Mendelssohna, J. Brahmsa a virtuózne prelúdiá M. Duprého.  V Dome umenia začína mladá česká organistka Linda Čechová-Sítková, nasleduje Američan David di Fiore, ktorý je svojím pravidelným vystupovaním v Piešťanoch známy. Na posledných dvoch koncertoch sa predstavia umelci z Poľska. Obaja sú nielen významní interpreti, ale aj organizátori. Przemyslaw Kapitula organizuje koncerty vo varšavských chrámoch. Roman Perucki je organistom v Olivskej katedrále, profesorom na Gdaňskej univerzite a zároveň riaditeľom Baltickej filharmónie v Gdaňsku. Koncertné turné na Slovensku, ktorého súčasťou je aj koncert v Piešťanoch absolvuje s spolupráci s huslistkou – manželkou Máriou. 

Podľa čoho ste zvolili takýto program na tento ročník festivalu? 

Organizujem viacero organových festivalov. Tie v Piešťanoch žiaľ nemajú taký rozpočet, aby si mohli dovoliť umelcov, ktorých tento rok na programe máme.  Zaujímaví organisti zo zahraničia, ktorí dávajú festivalu pečať medzinárodného podujatia tu môžu vystúpiť vďaka tomu, že koncert v Piešťanoch je súčasťou turné, ktoré na Slovensku realizujú. 

Úvodný koncert festivalu bude patriť vám. Čo ste si tento rok pripravili? 

Až na poslednú skladbu hráme samé príjemné baroko. Tým nechcem povedať, že posledná skladba bude niečo nepríjemné.  Skôr naopak, ide o vynikajúce variácie na veľkonočnú sekvenciu od českého skladateľa Jiřího Ropeka.  V skladbách so sólovým nástrojom sa Zuzka Grejtáková nepredstaví iba ako hobojistka, ale prvú kompozíciu zahrá na zobcovej flaute. 

Celý rozhovor nájdete v aktuálnom vydaní PT. Navštívte aj náš Kalendár podujatí, kde nájdete informácie o podujatiach v Piešťanoch a okolí.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav