Na Facebooku mal päť priateľov, dnes ich má takmer tritisíc

  • História
  • 4. septembra 2014, 09:30
  • Autor:Ján Karásek

Pred rokom, 23. augusta, na sociálnej sieti vytvoril stránku. Zaznamenala takmer raketový štart a pritom nezachytávala žiadnu vychytenú módnu vlnu. Len „obyčajné“ dejiny kúpeľného mesta. Dnes má stránka 2756 priaznivcov a jej tvorcom a prevádzkovateľom je Piešťanec Ladislav Mušinský.

► Prečo práve Facebook, prečo práve história Piešťan?
– Vždy ma zaujímala história, vždy som túžil po tom, aby sa mladá generácia s ňou sústavne zaoberala. Teda ľudia, ktorí si ju nepamätajú a ani si ju pamätať nemôžu.
► Ako vznikla idea založiť internetovú stránku?
– Pátral som po rodokmene, po svojich rodinných príslušníkoch, kde žili… a popri tom som narazil na stránku Trenčianskych Teplíc, na ktorej je niečo obdobné. Napadlo mi – prečo neskúsiť zavesiť historické fotografie na Facebook, ktorý je doménou mladých?
► Tak ste to odštartovali…
– Najskôr bolo treba získať pramene, odkiaľ by som mohol čerpať potrebné materiály. Oslovil som priateľov Jana Gala, Vila Nemca, Alexandra Urminského a ďalších. Keď sa mi podarilo získať aké-také portfólio archívnych snímok, spustil som stránku.
► Hneď prvé týždne Piešťany-History sa tešili značnému záujmu. Čakali ste ho?
– Bol som šokovaný. Na Facebooku som mal spočiatku päť priateľov, z nich bol len jediný Piešťanec. Cez neho sa to celé dostalo do povedomia. Denne pribúdali desiatky, dvadsiatky ľudí a dnes ich je v komunite 2756.
► Ten počiatočný boom sa ale neskôr spomalil.
– Fotografií zákonite pribúda menej, ale pribúda. Naplnil sa počet ľudí, ktorí sa o niečo podobné zaujímajú. Teší ma, keď od nich dostanem vzácne zábery. Stránku nerobím pre masy, ale pre tých, ktorým sa páči.
► Hoci od nich diplom nedostanete, dočkali ste sa od jej fanúšikov aspoň imaginárnej formy uznania?
– Akurát, keď som kráčal k vám do redakcie, zastavili ma ľudia a ďakovali mi. Vďaka fotografiám našli kontakty na svojich známych po desiatkach rokoch. Mám kladné odozvy aj od Piešťancov žijúcich v zahraničí.
► Koľko energie stránke venujete?
– Čistého času denne zhruba dve hodiny. Fotografie musím najprv povyberať, niekedy je ich treba zoskenovať, upraviť, zmenšiť. Potom ich zaraďujem tematicky podľa albumov. Je s tým dosť práce.
► „Ošetrujete“ si facebookovú stránku sám, bez pomoci?
– Vytváral som ju sám a robím na nej sám. To je moja doména. Hlavu ešte stále nosím so sebou. Vyšší vek je smolou v čomsi inom.
► V čom?
– Komunitu Piešťany-History tvoria predovšetkým mladí ľudia. Moja generácia šesťdesiatnikov je v nej zastúpená pár desiatkami. Medzi staršími poznám iks ľudí, ktorí Facebook nepoznajú a vyhýbajú sa mu. A pritom oni sú kategóriou, ktorí by mohli mať zaujímavé fotky.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 2. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav