Korzika: Lyžovačka s pohľadom na more

  • Nezaradené
  • 19. januára 2016, 10:21
  • Autor:am

Lyže, lyžiarky, mačky, kombinézy a ruksaky, k tomu niekoľko milovníkov prírody a dobrá nálada. Iva Sikulová Filová, slovenská skialpinistka a pracovníčka horskej služby, porozprávala v stredu 13. januára v Piešťanskom informačnom centre o zážitkoch z čarovnej Korziky.

Ostrov v Stredozemnom mori, kde sa, mimochodom, narodil i Napoleon Bonaparte, nie je len destináciou milovníkov plážových dovoleniek. Vo vnútrozemí sa nachádza pohorie s najvyšším vrchom Monte Cinto. Týči sa do výšky 2706 metrov.

Partia skialpinistky I. Sikulovej Filovej sa po prvý raz odvážila zdolať korzické vrchy v marci 2014. Autom sa priviezli do talianskeho prístavu Savona, odkiaľ nočným trajektom prišli až do Bastie. „Na trajektoch sa spí hocikde, kde sa zložíte. Na koberci, na palube, v bare, na schodoch… Kdekoľvek sa môžete rozložiť a spať,“ zaspomínala skialpinistka. Po vystúpení z trajektu sa ocitli na slnečnej pláži, v neďalekom meste nebolo spočiatku ani chýru, ani slychu po snehu, priatelia ju dokonca podozrievali, že si lyžovanie na ostrove len vymyslela. No po príchode do vnútrozemia, kde sa nachádza rozsiahle pohorie, sa im ukázal najvyšší vrchol Monte Cinto v celej kráse. „Nevedeli sme, koľko snehu nás tam čaká. Na internete písali, že približne dva až tri metre,“ povedala I. Sikulová Filová. Kvalitného snehu bolo napokon dosť, všetky vrchy, viac i menej ťažké, si však partia vyšliapala „po vlastných“. Výnimočný pohľad ponúka i vrch Paglia Orba, odkiaľ sa dá vidieť celé západné pobrežie. „Je to exotika, keď lyžujete a pozeráte sa pritom na more,“ prezradila skialpinistka.

V horách sú vybudované voľne dostupné chatky, kde sa ktokoľvek môže ubytovať a podľa uváženia vhodiť do pokladničky poplatok. Okrem rozprávkovej lyžovačky sa v letných mesiacoch dá na Korzike užiť aj turistka či skaly, ostrov ponúka množstvo krásnych zvetraných žulových kameňov. Netreba zabúdať ani na akčné via ferraty, adrenalínové chodníky vo vzduchu na lane, kladkách či lanách, po ktorých sa v závratnej výške dá voľne spúšťať až 200 metrov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 19. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela