Egyptológ Z. Hawass: My nepotrebujeme demokraciu západného typu

  • Nezaradené
  • 3. júna 2016, 08:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanské kúpele navštívila v máji osobnosť vskutku celebritná. Bývalý egyptský minister pamiatok a riaditeľ archeologických prác v Gíze, oáze Baharíja a slávnom Údolí kráľov, Zahi Hawass, si pri svojom pobyte na Kúpeľnom ostrove našiel čas i pre novinárov. Charizmatický muž je mnohými nazývaný aj „Indiana Jones starovekej archeológie“ pre svoj typický klobúk podobný tomu, ktorý nosil Harrison Ford v hollywoodskom veľkofilme o dobrodružnom archeológovi.

Medzi najvýznamnejšie objavy egyptského archeológa patria hrobky staviteľov pyramíd v Gíze, odkrytie Údolia zlatých múmií v púštnej oáze Baharíja či výskum takzvaných skrytých dverí vo Veľkej pyramíde. Hawass objavil tiež dve predtým neznáme pyramídy Starého kráľovstva v Gíze a Sakkáre. Počas svojich výskumov sa podieľal na identifikácii múmie kráľovnej Hatšepsut, ktorá podľa egyptológa trpela diabetom a zomrela na rakovinu vo veku 55 rokov, na odhalení Tutanchamónovej rodiny či vyriešení záhady vraždy faraóna Ramzesa III.

V súčasnom období sa venuje najmä hľadaniu hrobky poslednej egyptskej faraónky Kleopatry a jej rímskeho ochrancu, milenca a neskôr i manžela Marka Antónia. Podľa jednej z teórií by mali byť pochovaní v blízkosti Alexandrie. „V chráme Taposiris Magna, zasvätenom bohyni Isis, sme objavili mince, sošku Kleopatry, masku Marka Antónia,“ vysvetlil Z. Hawass.

Zahi Hawass venoval vedeniu kúpeľov vlastnú knihu Secrets from the Sand.

Egyptológ, ktorého časopis Time v roku 2006 zaradil medzi stovku najvplyvnejších ľudí na svete, držiteľ televíznej ceny Emmy a ďalších ocenení, sa počas tlačovej konferencie dotkol aj problémov, ktoré Egypt sužujú v súčasnosti. „Počas vlády Muslimského bratstva v rokoch 2011 až 2012 nastala obrovská devastácia pamiatok starovekého Egypta. Až jedna tretina vykopávok bola nelegálne vyvezená do zahraničia. Postupne sa nám ich však darí vracať späť. Za tri roky je to už 800 archeologických nálezov,“ uviedol Z. Hawass.

Podobenstvo v súčasnom Egypte priblížil k histórii starej štyritisíc rokov. Za vlády kráľa Achatona a jeho manželky Nefertiti bola podľa slov egyptológa krajina tiež sužovaná vnútornými konfliktmi a nestabilitou. „Vtedy vojvodca Horeohap nastolil v zemi mier a poriadok,“ porozprával Z. Hawass.

Rovnako je to v Egypte vraj aj dnes. „Sme iní ako vy Európania. My sa správame ako kmeň a počúvame vodcu. Preto sme požiadali Abdel Fattah el-Sisi, aby si vyzliekol uniformu a ako náš prezident vrátil do krajiny poriadok,“ opísal egyptológ.

Známy egyptológ sa podieľal na veľkých objavoch.

Situáciu priblížil aj na príklade Iraku či Líbye, kde moc nad krajinou jej lídri stratili a západný svet sa pokúsil nastoliť v nich demokraciu. „Namiesto toho tam panuje chaos. V Líbyi sa deje totálna katastrofa a Islamský štát sa snaží vymazať históriu ľudstva. Archeologické artefakty predávajú, aby za peniaze nakupovali zbrane, a medzinárodné spoločenstvo s tým nič nerobí,“ vysvetlil Z. Hawass.

O Egypte je Z. Hawass presvedčený, že je v súčasnej dobe bezpečný. „Teroristi sú všade. V našej krajine sa takéto možné hrozby vyskytujú len na Sinajskom polostrove. Zvyšok krajiny je bezpečný. V súčasnosti v Egypte pracuje 240 expedícií zo šesťdesiatich krajín sveta, a to v hornom Egypte či v delte Nílu. Potrebujeme však návrat turistov. Bez nich nebudeme mať finančné prostriedky na objavovanie nových artefaktov,“ povedal egyptológ a k tomu dodal, že podľa jeho odhadu je len 30 percent pamiatok odhalených a až 70 percent bohatstva starovekého Egypta ešte stále čaká na svojich objaviteľov.

V Egypte aj dnes pôsobí množstvo archeologických expedícií.

Z. Hawass bol na Slovensku po prvý raz, s prednáškami však chodí po celom svete. Po ukončení pobytu v Piešťanoch odcestoval do Rakúska, odkiaľ poputuje do Južnej Ameriky a do USA. „Všade zdôrazňujem, že naša krajina je bezpečná,“ dodal.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 31. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav