Vyrobte si jarnú dekoráciu podľa návodu rakovických floristov

  • Nezaradené
  • 13. apríla 2017, 12:02
  • Autor:SOŠ Rakovice

S príchodom jari a blížiacich sa veľkonočných sviatkov aj žiaci Strednej odbornej školy Rakovice trénujú na odbornom výcviku zhotovovanie rôznych aranžmánov z jarných kvetín. Používajú pritom živé primuly, hyacinty, krokusy, tulipány i narcisy alebo siahnu po látkových, trvanlivých, doplnených prírodnými materiálmi, ako sú konáriky, zeleň či suchý materiál.

„Na dekoráciu sa používajú rôzne stužky, zapichovacie ozdoby, vajíčka a iné jarné doplnky. Z farieb sú pre tento rok módne žltá, oranžová, cyklámenová, ružová, fialová, biela, zelená. Trendy sú kombinácie tón v tóne, prírodný vzhľad, jednoduchosť, čistota, sklo, minimalizmus,“ uviedla pedagogička Zuzana Bučková.

Rakovickí študenti tretieho ročníka odboru viazač-aranžér kvetín chcú inšpirovať čitateľov Piešťanského týždňa, preto pripájajú postup zhotovenia jednoduchej a efektívnej dekorácie – primuly vsadenej do sklenej misy. Na vytvorenie tej správnej jarnej nálady nie je nutné nakupovať nákladné dekorácie, ale s trochou chuti a šikovnosti si môžeme jednoduchú a efektnú dekoráciu vytvoriť sami. Študenti majú množstvo nápadov, ako si po zime rozveseliť interiér aj exteriér našich príbytkov. Pripravili pre vás návod, ako zhotoviť milú jarnú výzdobu okna, stola, ako prekvapiť takouto živou dekoráciou našich blízkych.

POSTUP PRÁCE:


1. Budeme potrebovať – materiál: sklenú misku, mach, primulu, zapichovaciu dekoráciu, malé dekoračné vajíčka (prepeličie), náradie: tavná pištoľ, nôž, kliešte na drôt, sekaný drôt, kancelárske nožnice, sprej na listy.

2. Misku vystelieme dookola machom.

3. Rastlinu vyklopíme, nožom mierne zrežeme korene a nožnicami odstránime staršie a nadbytočné listy.

4. Primulu vložíme do prepravenej misky asi 1,5 cm pod okraj. Z tenkého, ale pevného drôtu odstrihneme niekoľko asi 10-centimetrových kusov. Zahneme ich do tvaru „U“, čím si vytvoríme háčiky, ktorými prichytíme mach okolo rastliny, aby sme schovali zeminu.

5. Pomocou tavnej pištole prilepíme na mach z prednej strany vajíčka, zo zadnej strany zapichneme zapichovaciu dekoráciu, v našom prípade v tvare srdiečka s nápisom HAPPY SPRING.
6. Hotovú dekoráciu upravíme sprejom na listy a nezabudneme občas poliať, aby vydržala svieža.
Fotonávod:


Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava