Psičkári pozor, kliešte a blchy už úradujú!

  • Nezaradené
  • 24. marca 2017, 08:58
  • Autor:am

Už mesiac si psičkári a majitelia iných voľne žijúcich zvierat všímajú, že zima ustúpila a prebúdzať sa začínajú parazity. Čo je pre psy a mačky proti kliešťom či blchám skutočne účinné, nám prezradila veterinárka Ivana Vatolíková z Veterinárnej kliniky Piešťany.

Na trhu je viacero druhov ochrany proti parazitom. Dostupné sú obojky, spot on – medzi ľuďmi známe aj ako vodičky, pipetky či mastičky, no už tretí rok sú v ponuke i antiparazitné tablety pre psy. „Všetko sú to lieky a každý je schopný vyvolať alergickú reakciu. Väčšinou však majitelia vedia, čo ich pes dobre toleruje. No ak nevedia, nemusia sa obávať, pretože nové produkty sú bezpečné,“ uviedla veterinárka.

Azda najznámejšími sú antiparazitné obojky. Pri ich výbere je dôležitá kvalita, nákup najlacnejších produktov sa nemusí vyplatiť. Kvalitné obojky sú účinné a vhodné aj pre rodiny s deťmi, pretože sa účinná látka neuvoľňuje do okolitého prostredia. Pes musí mať obojok stále na sebe a dôležité je, aby bol utiahnutý na jeden až dva prsty. Ak je znečistený, stačí ho vyprať v mydlovej vode. Chlpáče však môžu reagovať alergickou reakciou. „Časté bývajú zápaly kože v oblasti obojka, no mali sme aj psy so zápalom kože na nose alebo v ušiach.“ Pri lacnejších produktoch sa stáva, že napriek tomu, že ich pes má na krku, kliešte sa naňho i tak prisajú. Majiteľ sa môže mylne domnievať, že obojky nefungujú, ale môže ísť len o ten konkrétny výrobok.

Spot on forma je na pohľad praktickejšia, no nie je vhodná pre psy, s ktorými majitelia často chodia k vode. „Väčšina z nich sa vstrebáva do povrchového kožného mazu a čím menej mazu má pes, tým menej daný prostriedok účinkuje.“ Pes sa tiež môže škrabať v oblasti nakvapkania látky. U mačiek však ide o veľmi vhodnú formu ochrany, tento rok už veterinári ponúkajú kvalitné pipetky na ich trojmesačnú ochranu od výrobcov antiparazitných tabliet.
Za najlepší variant ochrany pred parazitmi však veterinárka považuje práve tabletu. I keď ide o pomerne nový produkt, v súčasnosti je bezkonkurenčný. „Psy tabletu dobre tolerujú. Popisuje sa, že môže spôsobiť jednorazové vracanie alebo hnačku, ale 99 percent klientov sa s vedľajšími účinkami nestretlo,“ prezradila I. Vatolíková. Táto ochrana pretrváva viac než tri mesiace, pričom účinná látka sa vstrebáva do tela a na povrch sa nedostáva, teda je to vhodné riešenie pre ľudí, ktorí si psa púšťajú do postele, na gauč alebo majú malé deti. Neznamená to však, že kliešte a blchy budú psa obchádzať, no napijú sa a uhynú. Zničiť dokážu aj blchy v prostredí, čo napríklad nezvládnu antiparazitné šampóny ani spreje. Tie sú podľa veterinárky dráždivé na kožu psa, nepôsobia repelentne a ich použitie neodporúča.

Kliešte sa rady prisajú aj na šteniatka. Od ôsmich týždňov môžu majitelia začať aplikovať spot on, čo je pre ne až do obdobia dospelosti najvhodnejšie. O čosi neskôr sú dostupné už aj ďalšie formy ochrany. „Od 12. týždňa môžeme uvažovať o použití viacmesačnej tablety, ak nejde o šteňa veľkého plemena, ktoré rýchlo rastie a presiahne tak kapacitu tablety.“ Existuje aj možnosť nasadiť šteňaťu obojok, avšak môže vzniknúť dermatitída v oblasti krku.

Na vyberanie kliešťov sú určené špeciálne pinzety. „Kliešťa treba uchopiť tesne nad kožou a točí sa v ktoromkoľvek, ale v jednom smere.“ Ak sa vám podarilo odtrhnúť parazita od hlavičky a tá psovi či mačke zostala pod kožou, musíte počkať, kým vyhnisá. Vybrať ju je takmer nemožné.

Po prisatí kliešťa si treba všímať zmeny v správaní psa. Inkubačná doba ochorení je väčšinou 7-14 dní a typické prejavy sú apatia, nechutenstvo, horúčka. Rozšírená v okolí Piešťan je anaplazmóza, ktorá spôsobuje problémy s chôdzou. „Pes vyzerá, že nemôže chodiť, lebo ochorenie spôsobuje slabosť. Keď sa naň včas príde, pomerne ľahko sa lieči,“ povedala veterinárka. Dávajte však pozor pri cestovaní do iných častí Slovenska, kde sú rozšírené aj iné ochorenia, ktoré sa môžu končiť fatálne. Pri plánovaní cesty s chlpáčom do Francúzska, Turecka, Talianska či iných zahraničných krajín sa poraďte s veterinárom o účinnej ochrane proti komárom, ktoré v týchto krajinách prenášajú ďalšie nebezpečné ochorenia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 21. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava