Pozor na psích utekáčov!

  • Nezaradené
  • 9. marca 2017, 10:06
  • Autor:am

Otepľovanie cítia nielen ľudia, ale i zvieratá. Na psy tento jav funguje rovnako, dokonca sa v nich prebúdzajú pudy a tie ich často môžu tiahnuť aj mimo domova. Len od začiatku februára si z piešťanského útulku vyzdvihli sedem malých utečencov pôvodní majitelia.

„Dávajte si pozor na svoje psíky, ich pud je silný a jar volá. Dobre ich zabezpečte a hlavne dajte kastrovať, nie vždy sa ich útek skončí šťastne a mnohokrát aj neželaným potomstvom,“ upozorňuje majiteľov psov Ľubomíra Baleková, riaditeľka Útulku Piešťany. Odkedy sa oteplilo, ich telefóny vyzváňajú častejšie. Dôvodom sú práve štvornohí utekáči, ktorí sa stratia buď počas prechádzky, alebo si nájdu cestu na slobodu priamo z dvora. Táto voľnosť sa však môže skončiť tragicky – psa nielenže môže zraziť auto, ale stane sa, že takýto utečenec je napadnutý iným psom. Prípadne napadnúť môže aj on a za takéto činy už bude niesť zodpovednosť majiteľ.

Najčastejším dôvodom, prečo štvornohí priatelia človeka utekajú, sú sexuálne pudy. Hárajúce sa feny lákajú psy a tie sú schopné spraviť čokoľvek, aby sa mohli páriť. Riešením je v tomto prípade kastrácia a sterilizácia. Okrem zníženia chute utiecť tým majitelia psov môžu pomôcť riešiť aj stále sa plniace útulky.

Piešťanská sloboda zvierat preto plánuje v spolupráci s veterinármi riešiť neželané množenie zvierat kastračným programom. „Oslovili sme preto jednotlivé veterinárne pracoviská v našom meste s prosbou o pomoc, aby sa vytvorila jednotná cena kastrácií pre majiteľov zvieratiek v období marec-apríl 2017. Na našu radosť sme dostali súhlasnú odpoveď oslovených pracovísk, ktorým touto cestou ďakujeme za ústretovosť a dúfame, že chystaná akcia sa stretne so záujmom aj u majiteľov psíkov a mačičiek. Je to len prvý nesmelý pokus, nakoľko sa blíži jarné obdobie a je najvyšší čas, aby sme zabránili aspoň čiastočne nechcenému potomstvu,“ dodala Ľ. Baleková. Pomôcť vypátrať psa však môže aj aplikácia podkožného čipu. Dávajte na svoje zvieratá pozor!


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel