GARGO: Na dobrom grile upečiete pizzu aj uvaríte polievku

  • Nezaradené
  • 9. júna 2017, 10:04
  • Autor:am

Mnohí z nás si leto bez dobrej grilovačky nevedia predstaviť. Okrem obľúbeného mäsa či zeleniny, partie dobrých priateľov alebo rodiny je jej dôležitou súčasťou správny gril. Čím sú špecifické jednotlivé typy zariadení, prezradil Peter Urminský, majiteľ predajne Gargo.

Piešťanská spoločnosť Gargo ponúka grily strednej a vyššej triedy, či už plynové, alebo klasické – na drevené uhlie. Zákazník si môže vybrať zo širokej palety grilov v rôznych cenových, ale aj veľkostných reláciách. Čo teda pri výbere grilu treba zvážiť?

Najobľúbenejšie sú v súčasnosti plynové grily, po ktorých siaha až 90 percent zákazníkov. Plyn jednoznačne vyhráva v rýchlosti rozpaľovania. „Nepotrebujete dlhú prípravu na grilovanie. Prídete, otočíte gombíkom, gril sa hneď začne zohrievať. Tieto zariadenia sú teda rýchlejšie, čistejšie a jedlo je chutnejšie,“ uviedol P. Urminský.

Ľudia podľa neho siahajú po griloch na drevené uhlie, pretože chcú z jedla cítiť vôňu dreva. Avšak toto palivo vraj s drevom veľa spoločného nemá, je to len decht a uhlie. Aróma dreva sa dá dosiahnuť len pridávaním rozkúrených drevených paliet, čo je však časovo veľmi náročné.

Vôňu dreva však môžu grilmajstri dosiahnuť aj nad plynovým horákom. „Predávajú sa drevené šupiny z rôznych drevín podľa mäsa, ktoré grilujeme. Namočia sa, a teda nehoria, ale len dymia a mäso nasiakne ich vôňou.“

Grilovanie na plynových zariadeniach je zdravšie. Dá sa na nich nastaviť priame uloženie mäsa nad horáky, ale aj nepriame. K dispozícii sú však i grily na drevené uhlie, kde ohnisko je mimo mäsa. Dbať na to je dôležité preto, že do bežnej pahreby kvapká mastnota z jedla, ktorá sa vyparuje a je karcinogénna. Na spomínaných typoch grilov sa dá mäso uložiť na jednu stranu a uhlie vedľa.

Údržba je pri obidvoch typoch približne rovnaká, ku každému výrobku je možné zaobstarať si tiež chránič proti poveternostným vplyvom.

Pre bežnú rodinu teda stačí stredná trieda grilov, ak nechcú domáci kuchári pripravovať steaky. Tie totiž potrebujú vysokú teplotu, ktorú vo vyšších triedach dokážu vyvinúť infražiariče. Vybrať si môžete aj malý gril pre dve osoby, avšak tie najmenšie P. Urminský neodporúča, lebo sa do nich nezmestí kura v celku.

Plyn vyhráva aj v tom, že možné si ho rozkúriť v paneláku na balkóne. Kým dym z dreveného uhlia môže rušiť susedov, z plynových grilov sa šíri len vôňa jedla.

A čo všetko ukuchtíte na grile? Vďaka rôznemu príslušenstvu si môžete spraviť napríklad kura na rošte alebo si pripraviť zeleninu, pizzu, dokonca polievku a cítiť sa ako v reštaurácii.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj