Dopestujte si magnóliu sami, pri jej kúpe nešetrite!

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda / Piešťany
  • 19. apríla 2020, 11:02
  • Autor:vd/jš

V Piešťanoch, ale aj v okolitých obciach nášho regiónu sa čoraz väčšej obľube tešia magnólie i sakury. Obe kvitnú nádhernými ružovými kvetmi. Magnólie skôr, sakury o pár dní neskôr. Zaujímalo nás, ako si peknú, zdravú magnóliu vypestovať doma, v záhrade či v predzáhradke. O svoje skúsenosti sa podelil odborník Jozef Šimko.


Pre Piešťany sú magnólie typické, pretože ich už v minulosti vysadili nielen v kúpeľnom parku, krášlia aj park mestský. Pre rodinné záhrady však nie sú tieto druhy vhodné. (Autor: jš)

Magnólie v kontajneroch môžeme podľa tohto záhradníka vysádzať
prakticky počas celého roka. „Najlepším termínom je však apríl a máj, pretože vidíme kry kvitnúť. Odporúčam kúpiť kvitnúci ker, aby sme si ušetrili sklamanie z rastliny, ktorá nekvitne a má iba listy. Vyberieme vhodné miesto. Musí byť slnečné a záveterné s dostatkom priestoru vôkol celého stromu. Nesmieme zabúdať že magnólia je pomerne veľký ker, aj najmenšie druhy ako napríklad Magnolia stellata dorastajú v dospelosti až do štyroch metrov,“
uviedol J. Šimko.

Ako nato? „Pri výsadbe na dno jamy nasypeme rašelinu, ktorá zabezpečí mierne kyslú reakciu. Väčšina magnólií totiž nemá rada vápenatú pôdu. S rastlinami manipulujeme opatrne, lebo majú tenké korene, ktoré sa ľahko lámu. Rozložíme ich. Po výsadbe magnóliu výdatne polejeme. Na povrch pôdy nasypeme vrstvu štiepky alebo kôry, ktorá bude zadržiavať vlahu. Ak je v období výsadby suché počasie, nezabúdame rastlinu pravidelne polievať,“ upozorňuje dendrológ.

Magnólie niekedy trpia chlorózou – žlté listy, ktoré sú spôsobené
nedostatkom železa, prípadne nadbytkom vápnika, ktorý zabraňuje
jeho prijímaniu. Prevenciou je pravidelné hnojenie hnojivom s obsahom železa.

Pre oblasť Piešťany sú magnólie typické, pretože ich už v minulosti vysadili nielen v kúpeľnom parku, krášlia aj park mestský. Pre rodinné záhrady však nie sú tieto druhy vhodné. „V súčasnosti sa orientujeme na hybridy hlavne novozélandské ako Genie, Betsy a podobne. Zaujímavé sú aj žltokveté kultivary, treba však počítať, že sú väčšie, dosahujú päť až sedem metrov. Na trhu sú aj stálozelené druhy ako Magnolia grandiflora, u nás sú kultivary, ktoré vydržia zimu. V rodinných záhradkách je potrebné sadiť väčšie rastliny, minimálne meter vysoké. Prvé zimy je potrebné rastliny nakrývať. Na záver by som chcel skonštatovať, že sa oplatí pri nákupe investovať viac a kúpiť väčšiu kvitnúcu rastlinu ako lacný brak bez kvetov a potom niekoľko rokov čakať, či alebo ako zakvitne ,“ znie rada J. Šimka.

Kríky magnólie boli pomenované na počesť riaditeľa francúzskej botanickej záhrady Montpelliér, Pierre Magnola (1638-1715). Možno niektorí ani netušíte, že magnólia je liečivá. Konkrétne jej kôra. Extrakty kôry magnólie lekárskej pozitívne pôsobia na centrálnu nervovú sústavu. Majú analgetické a protizápalové účinky. Pri nespavosti, depresiách či v strese môžu trpiacemu človeku zmierniť problémy esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny magnólie lekárskej, ktorá má relaxačné a uvoľňujúce účinky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava