Zabudnutá Slovenská Trója čaká

  • Cestovanie
  • 15. februára 2018, 09:22
  • Autor:Gabo Kopúnek

Šurany nepatria k tradičným turistickým destináciám. Toto provinčné mestečko na juhu Slovenska už dávno stratilo svoj historický strategický, a taktiež socialistický budovateľský význam.

Nanovo ho však objavujú českí turisti pre zlatistý mok z miestneho domáceho pivovaru a príjemnou zastávkou môžu byť Šurany aj pre tých, ktorí smerujú do neďalekej Podhájskej za termálnou liečivou vodou.
Aj napriek úvodnému skepticizmu má mestečko čo-to návštevníkom ponúknuť. Veď v tomto roku si pripomínajú 880. výročie prvej písomnej zmienky. História osídlenia územia sa však začína už v mladšej dobe kamennej, žili tu Kelti, Rimania i Slovania z čias Pribinu a Veľkej Moravy.

Takto vyzeral slávny Šuriansky hrad, kým nebol zbúraný potom, čo funkciu protitureckej pevnosti prevzala tá v Komárne.

Ich hradiská, či aspoň pamiatky po nich, by ste v meste hľadali márne. Rovnako ako slávny Šuriansky hrad, ktorý odolával Turkom a je spomínaný aj v súvislosti s udatným kapitánom hradu Tomášom Bosniakom a nemenej známou Žofiou Bosniakovou, jeho dcérou. Jej neporušené pozostatky uložené v Tepličke nad Váhom neďaleko Strečna, kde na hrade žila s manželom Františkom Wesselényim a starala sa o poddaných sťa by svätica, pred rokmi zničil sfetovaný vandal.
V minulosti sa mohli Šurany pýšiť aj titulom kráľovského mesta, na ktoré ho povýšil v roku 1832 cisár František I. Z tohto obdobia mesto preslávil prvý valcový mlyn a najstarší cukrovar v Európe (1854), v ktorom sa ukončila výroba v roku 2000.
Zrekonštruovaná synagóga ukrýva nielen historické artefakty, ale aj takýto nádherný strop.

Zo sakrálnych pamiatok si zaslúži vašu pozornosť farský Kostol sv. Štefana Prvomučeníka, ktorý dal začiatkom 17. storočia postaviť nitriansky biskup Štefan Bosniak. Z pôvodnej barokovej stavby sa však zachovali len dve veže, pretože chrámovú loď museli v roku 1936 z bezpečnostných dôvodov zbúrať. V „novostavbe“ však nájdete slovenský unikát – hlavný oltár tvorený sklenou vitrážou.
Vaše kroky by však určite mali smerovať do miestneho múzea, ktoré našlo útočisko v ortodoxnej židovskej synagóge postavenej na prelome 19. a 20. storočia v eklektickom štýle. V ňom nájdete kus histórie mesta a regiónu aj repliku pôvodného hradu.
Nálezisko leží na súkromnom pozemku, preto sa tu, na škodu, okrem osadenia informačných tabúľ, nedá viac pre turistov spraviť.

V múzeu však nájdete aj artefakty z vykopávok z mestskej časti Nitriansky Hrádok, ktoré odborná verejnosť nazýva aj „Slovenskou Trójou“. Patrí k najväčším náleziskám v strednej Európe a preslávila sa objavom plastiky sediacej ženy – Hrádockej venuše z mladšej doby kamennej. Dnes síce nájdete v priestoroch náleziska archeopark s náučnými tabuľami, ale jeho význam si zaslúži oveľa väčšiu poctu a, samozrejme, aj investície na prilákanie turistov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel