Za Muchom na brnianske výstavisko

  • Cestovanie
  • 18. mája 2018, 00:52
  • Autor:Gabo Kopúnek

Ak sa vysloví meno Alfons Mucha, určite spozornie nielen umelecky cítiaci človek, ale i každý roduverný Piešťanec. Meno tohto velikána je totiž úzko prepojené s históriou kúpeľného mesta a aj v súčasnosti tu pretrváva maliarov odkaz v podobe cenného diela Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia.

O tom, že sa Alfons Mucha zapísal do svetových dejín umenia, niet pochýb. Lenže on si zaslúži prívlastok velikán aj z iného dôvodu. Namaľoval totiž veľkorozmerné obrazy – majestátny cyklus Slovanská epopeja, ktoré boli svojho času vystavené v zámku v Moravskom Krumlove, no po súdnych ťahaniciach skončili v pražskom galerijnom depozite.
Našťastie, v tomto roku si pripomíname 100. výročie vzniku Československa a spomínané diela môžu ľudia opäť obdivovať. Nemusia za nimi cestovať až do Prahy, stačí sa vybrať na brnianske výstavisko.

Okrem veľkoplošných obrazov Alfonsa Muchu môžete uvidieť veľkolepú zbierku Richarda Fuxu obsahujúca takmer dve stovky artefaktov. Okrem plagátov ju tvoria dekoratívne panó, kalendáre, reklamy na nápoje, priemyselné výrobky a rôzne spoločenské a kultúrne udalosti. Bude umiestnená v priestore pod galériami pavilónu.

V rámci Festivalu RE:PUBLIKA sa tam 26. mája otvára aj výstava Muchových diel pod názvom Alfons Mucha: Dva svety. Výstava kombinuje dva protipóly tvorby svetoznámeho secesného maliara. K deviatim najväčším plátnam z cyklu Slovanská epopeja sa pridá jedinečná, najrozsiahlejšia zbierka Muchovej plagátovej tvorby na svete. Vznikne tak unikátna výstava, ktorá nemá obdobu nielen v Česku, ale ani nikde v zahraničí.
Pôvodne trojtýždenná výstava sa vďaka svojej jedinečnosti výrazne predĺži. Ľudia z celého sveta ju budú môcť na brnianskom výstavisku navštíviť až do konca tohto roka. Na trojtýždňovom Festivale RE:PUBLIKA však bude prístupná za zvýhodnené vstupné. Jedinečná výstava bude umiestnená v historickom pavilóne H.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava