Útek do ozajstnej rozprávky

  • Cestovanie
  • 6. decembra 2017, 00:56
  • Autor:Gabo Kopúnek

Sviatočné dni sa dajú tráviť aj inak než vysedávaním pri televízore a pojedaním vianočných dobrôt. Keďže do Štedrého večera ostávajú necelé tri týždne a vy máte teraz zrejme iné veci na starosti ako plánovanie víkendového výletu, vopred vám dávam do pozornosti jeden unikát, ktorý sa naozaj oplatí vidieť.

Na Zámok Lysice som natrafil náhodou toto leto pri hľadaní zaujímavých lokalít pre jednodňový rodinný výlet. Predtým som ani netušil, že existuje. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som zistil, čo všetko návštevníkom ponúka.

Bohaté zbierky predmetov posledných majiteľov pochádzajú aj z Orientu.

Otvorený na Silvestra
Pôvodne som vám ho chcel predstaviť až niekedy na jar, keď dokážete oceniť tú krásu vo všetkých farbách. Výnimočne sa však naskytla príležitosť „namotať“ vás na jeho návštevu už v decembri. Je totiž jedným z mála historických objektov u našich západných susedov, ktoré aj počas Vianoc ponúkajú turistom nevšedné zážitky. A tak aj vy môžete zavítať do rozprávkových komnát ešte 25. a 31. decembra od 10. do 16. hodiny.
Tento výlet je skôr adresovaný pre tých, ktorí strávia sviatky niekde na chate v slovensko-moravskom pohraničí, a nebude im robiť problém odskočiť si zhruba 35 kilometrov za Brno. No ak si tieto tipy na výlety náhodou zálohujete na horšie časy, tak do Lysíc zavítajte až dvakrát, na jar aj v lete. Môžete tak s odstupom času vidieť rozdielne prehliadkové trasy a len v júli a v auguste môžete navyše navštíviť aj zámocké záhradníctvo, oranžérium a skleníky.
Láska na prvý pohľad
Zámok Lysice je zaujímavou barokovou stavbou na mieste renesančného opevneného vodného šľachtického sídla, ktorého pozostatky dokumentuje aj vodná priekopa. Prestavba bola dokončovaná ešte začiatkom 19. storočia, a preto má tiež nádych klasicizmu. Vyniká bohato zariadenými interiérmi, ojedinelou záhradou a promenádnou kolonádou s krytou pergolou, po ktorej sa dá prechádzať. V záhrade ako prekvapenie nájdete viacero sôch, ktoré nezvýrazňujú svätcov, ako bývalo zvykom, ale bežné dedinské remeslá.
Umelecké stvárnenie práce poddaných.

Prierez slohov dokumentuje aj zbierka nábytku a umeleckých predmetov, pričom k raritám patrí zbierka českého skla, zbraní a orientálnych predmetov. Okrem knižnice známej rakúskej spisovateľky Márie Ebner-Eschenbachovej je tiež zaujímavá priestranná komnata pripomínajúca život námorného kapitána Ervína Dubského, potomka šľachtickej rodiny, ktorej zámok patril až do skonfiškovania Benešovými dekrétmi v roku 1947.
Za svoj súčasný stav zámok vďačí tomu, že bol sprístupnený ako kultúrna pamiatka prvej kategórie a jeho interiéry prešli komplexnou rekonštrukciou. Od roku 2002 je národnou kultúrnou pamiatkou.
V reprezentatívnych priestoroch zámku nájdete viacero unikátov.

Ako sa tam dostať
Vzhľadom na zimné obdobie skôr odporúčam jazdu po hlavných cestách ako cez inak krásne moravské dedinky a mestečká. Do Brna sa dostanete buď smerom na Brezovú pod Bradlom, Senicu a Hodonín, alebo cez Nové Mesto nad Váhom, Veselí nad Moravou a Kyjov. Brno môžete obísť jeho obchvatom alebo sa pustiť jeho stredom smerom na Svitavy. Vašou cestou bude E461 vedúca cez Černú Horu, za ktorou vás tabule nasmerujú doľava na cestu do Lysíc. Zámok nájdete uprostred malebného mestečka, ktoré tiež stojí za prehliadku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek