Strašidelný zámok v Topoľčiankach

  • Cestovanie
  • 3. novembra 2017, 08:32
  • Autor:Gabo Kopúnek

Tentoraz budeme trochu netradiční a ponuku na výlet spojíme s aktuálnym programom, ktorý nadchne deti i dospelých. Len sa nesmiete veľmi báť. Zámok Topoľčianky totiž na sobotu 4. novembra od 16. hodiny pripravuje strašidelné prehliadky. Nebudú chýbať strašidlá, lampášový sprievod ani akcie pre deti, ktoré by mali prísť v maskách a zapojiť sa tak do súťaže o najkrajšiu masku.

Zimomriavky na tele však návštevníkom budú nabiehať pri rozprávaniach zamestnancov zámku, na ktorom vraj straší. Noční recepční často počujú kroky, hru na klavíri, výkriky, na nádvorí zasa erdžať kone a iný ruch ako za starých čias. Zvuky však vraj nie sú tým jediným pôvodcom strachu, ale aj samotní duchovia sa občas nechajú vidieť. Ale o tom sa viac dozviete priamo na mieste.
Prezidentské sídlo
Kamenná stavba na mieste súčasného zámku stála už v 13. storočí. Išlo zrejme o obrannú pevnosť, ktorá sa po prestavbe vtedajším majiteľom Jánom Topoľčianskym – Turkobijcom v 16. storočí osvedčila v boji proti Turkom. Renesančný charakter zámku „nepoškvrnila“ ani posledná väčšia stavebná úprava v polovici 17. storočia grófom Ladislavom Rákoczim a jeho manželkou Alžbetou, známou tiež aj ako Topoľčianskou bielou paňou, ktorá občas vychádza zo svojho mauzólea v parku. Južné renesančné krídlo však padlo za obeť prestavbe zámku v klasicistickom duchu na začiatku 19. storočia podľa projektu viedenského architekta Alojza Pichla, pričom toto nové krídlo zámku sa pokladá za najkrajší a najčistejší architektonický prejav klasicizmu na Slovensku.

Zámocká kaplnka je súčasťou prehliadkovej trasy.

Spomínané tajomné kroky môžu patriť aj jednému z československých prezidentov, ktorí sa tu v lete rekreovali aj úradovali. Prvým bol Tomáš G. Masaryk a posledným v roku 1951 Antonín Zápotocký. Pre ich i vládne potreby vzhľad a využitie zámku naposledy menil významný slovenský architekt Michal Milan Harmic. Renesančná časť zámku dnes slúži ako hotel, v klasicistickom krídle je zriadené múzeum z pôvodného historického nábytku a bytových doplnkov, ako ich zanechali v októbri 1918 poslední majitelia – arcivojvoda Jozef August Habsburg s manželkou arcivojvodkyňou Augustou, vnučkou cisára Františka Jozefa I.
Zubria obora i žrebčín
Topoľčianky sú známe aj Národným žrebčínom a Zubrou zvernicou. Keďže návštevná sezóna žrebčína sa už skončila a zrejme sa do vnútra nedostanete, vyštartujte na výlet skôr, aby ste si za priaznivého počasia mohli pozrieť aspoň zvernicu. Tá je od Topoľčianok vzdialená asi 10 kilometrov a dostanete sa tam priamo aj zo Zlatých Moraviec. Otvorená je od 9. do 15. hodiny a pripravte sa na to, že sa ešte z parkoviska čo-to našliapete. Prechádzka náučným lesníckym chodníkom však za to stojí.
Zubria farma zachraňuje najväčšie európske suchozemské cicavce.

Ako sa tam dostať
Z Piešťan sa môžete vybrať dvomi smermi. Buď na Topoľčany, Solčany a Bošany, kde odbočíte na Skýcov a Zlaté Moravce, alebo pôjdete po diaľnici a R1 do Zlatých Moraviec. Druhý variant je rýchlejší – z diaľnice zíďte na zjazde Zlaté Moravce a pokračujte podľa smerových tabúľ, ktoré vás dovedú až pred zámok. Ak chcete zájsť aj do zvernice, v Zlatých Moravciach na okružnej križovatke nezabočte doprava na Topoľčianky, ale pokračujte rovno a cez sídlisko a poza priemyselnú zónu na Hosťovce a Lovce. Tam vás tabuľa nasmeruje na zvernicu, no cesta je len spevnená lesná a zle označená. Choďte stále rovno a prídete až na parkovisko pred zvernicou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav