Smolenický kras vo farbách babieho leta

  • Cestovanie
  • 22. septembra 2017, 07:17
  • Autor:Gabo Kopúnek

Aj keď nás to pri pohľade z okna von do prírody veľmi neláka, nezabúdajme, že je ešte len polovica septembra a pred nami sú dni a možno i týždne babieho leta. Hoci počasie ovplyvňovať nedokážeme, môžeme aspoň ovplyvniť váš výber na krátku, no o to krajšiu turistiku.

Do pozornosti vám tentoraz dávame obec Smolenice na úpätí Malých Karpát. Známa je zámkom i jaskyňou Driny. Okrem nich však ponúka aj iné skvosty nielen prírodného charakteru.
Smolenice a okolie sú krásne v každom ročnom období a vhodné na nenáročnú prechádzku. My ňou začneme na parkovisku pri kostole a ponúkneme vám hneď štyri cesty, ktoré v priebehu niekoľkých hodín hravo zvládnete. Prípadne si ich môžete rozložiť na viacero návštev.

Ak sa vyberiete najdlhšou trasou okolo zámku, cesta vás povedie popod zlatistý tunel z konárov stromov.

Kaplnka kalvárie


Za kostolom sa nachádza cintorín, na jeho najvyššom bode vás upúta hrobka časti pálfiovskej dynastie, ktorá vlastnila smolenické panstvo. Udrie vám ihneď do očí nielen pre upravené okolie, ale aj pre sochy pred ňou, ktoré pochádzajú z neďalekého kláštora Katarínka, odkiaľ ich pálfiovci nechali preniesť po zrušení rehole mníchov Jozefom II.
Za hrobkou sa nachádza chodník do kopca, ktorý lemujú jednotlivé zastavenia smolenickej krížovej cesty až na pomyselnú Golgotu a ku Kaplnke Nanebovstúpenia Pána. Keďže je kalvária ukrytá pod korunami stromov, mnohí okolo nej prejdú bez povšimnutia, hoci je naozaj nádherná. Zastavenia s reliéfmi pochádzajú z roku 1912 a vytvorila ich mníchovská firma Mayerische Kirchliche Kunstanstalt.

Cez Molpír do Hlboče


Kopec, na ktorom stojí kalvária, rovnako aj susediace so zámkom, hradiskom Molpír či vzdialenejšou jaskyňou Driny, je súčasťou Smolenického krasu, ktorý vznikol skôr ako Malé Karpaty s najvyšším vrchom Záruby. Ako sa to presne udialo pred miliónmi rokov, sa dozviete pri prechádzke náučným chodníkom dolinou Hlboča. Známa je tým, že na jar pri topení snehu tu vzniká dočasný, no jediný vodopád v Malých Karpatoch. Hoci je dovtedy ešte veľa času, doliny si zaslúži vašu pozornosť v každom ročnom období.
Dostať sa po nej môžete dvomi spôsobmi. Buď si to od kostola zamierite po chodníku k bývalému pivovaru a za ním odbočíte vpravo pomedzi domčeky do lesa, alebo sa rozhodnete zabiť dve muchy jednou ranou a vyberiete sa od kostola hore Molpírom, na ktorom stálo hradisko zo staršej doby železnej. Aj tu nájdete náučný chodník a výsledok práce ľudí po nedávnej revitalizácii hradiska. Žiaľ, ešte nie je ukončená, no to vás určite neodradí.
Ak sa vyberiete hore Molpírom, na jeho konci narazíte na skalnatú plošinu, ktorá lemuje spomínanú dolinu Hlboča. Stačí, ak sa po zelenej značke vydáte vpravo a po čase dorazíte na rázcestie zvané Vlčiareň, kde sa po modrej značke vyberiete dolu do doliny.

Pohľad na časť Smolenického krasu od Trnavy.

Okolo zámku k jaskyni


Ak by ste chceli zažiť dlhšiu a pôvabnejšiu prechádzku, môžete sa vybrať od kostola asfaltovým chodníkom k zámku a po žltej značke sa časom dostanete na križovatku so zelenou značkou. Smerom doľava vykročíte k Molpíru, smerom doprava pokračujete nielen na Vlčiareň, ale sa dostanete až k jaskyni Driny. Po prehliadke jaskyne vás zelená značka zavedie do dediny kúsok od starého pivovaru. Keďže náučný chodník dolinou Hlboča je okruh, vrátite sa späť k počiatočnému bodu.

Miestne múzeum ponúka expozície venované vynálezcovi padáka Štefana Baniča, vykopávkam na hradisku Molpír, okolitej prírode, sakrálnym predmetom a knihám i dávnemu životu predkov.

Vôňa histórie i medu


V letnej sezóne okrem jaskyne môžete navštíviť aj miestne múzeum či zámok. Na jeseň však túto možnosť máte len ako organizovaná skupina (aj školáci) alebo ako súčasť „výpravy za poznaním“, ktoré organizuje Trnava Turism. V rámci ich produktov môžete navštíviť aj výrobné priestory známej firmy na medovinu, pričom môžete ochutnať med i produkty z neho.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava