Romantika nepatrí len spisovateľom

  • Cestovanie
  • 20. októbra 2017, 08:57
  • Autor:Gabo Kopúnek

Rapotanie strák a krupobitie žaluďov vám spríjemní prechádzku po anglickom parku v Budmericiach. No skôr, než si nohy zaboríte do machu pod stáročnými dubmi, zavítajte aj do priľahlého kaštieľa, ktorý ako poľovnícke „útočisko“ dal v roku 1889 postaviť gróf Ján Pálfi.

Keďže Pálfiovcov bolo na Slovensku množstvo, iste ste sa s týmto mužom stretli aj v súvislosti s Bojnickým zámkom. Boli to však len menovci z dvoch rôznych vetiev rodu. Staviteľ Budmerického kaštieľa bol majiteľom panstva Červený Kameň.

Portrét grófa Jána Pálfiho (1857-1934).

Miloval lov


„Náš“ Ján Pálfi bol na rozdiel od toho bojnického ženatý a zanechal aj svojich potomkov. Kaštieľ dal postaviť spolu so svojou mladou manželkou Alžbetou Schlippenbachovou a ich erby nájdete aj nad vstupným portálom do budovy, ktorý v romantickom či pseudogotickom slohu naprojektoval viedenský architekt Franz von Neumann.
Ján Pálfi obľuboval poľovačky a v blízkosti kaštieľa nechal vybudovať aj bažantnicu, ktorá sa však nezachovala. Rovnako ako pôvodný inventár kaštieľa. Ten, ktorý sa nachádza v jednotlivých expozíciách, pochádza zo zbierkového fondu Slovenského národného múzea – Múzea Červený Kameň.

Návštevníci si môžu pozrieť niekoľko miestností s dobovým zariadením.

Aktuálne však v kaštieli sprístupnili lovecký salónik, v ktorom dominuje grófov portrét. V roku 1909 ho namaľoval rakúsky maliar Hans Fuchs, ktorý vtedy pracoval pre smolenických Pálfiovcov. Portrét pôvodne visel v Budmerickom kaštieli a počas druhej svetovej vojny ho Jánov syn Pavol dal previezť do depozitára na Červenom Kameni.

Za panenkou Máriou


Na začiatku sme spomínali anglický park, ktorý začali tvoriť spolu s kaštieľom. Situovaný je smerom k hradu Červený Kameň a postupne prechádza do zmiešaného lesa. Keďže sa však roky o park nikto poriadne nestaral, s pôvodnými porastmi splynul skôr, než prejdete za „rajón“ kaštieľa. Prechádzka rovno za nosom sa vám však vyplatí, pretože tam okrem čerstvého vzduchu nájdete aktuálne i hríby, potom aj cieľ prechádzky väčšiny návštevníkov – sochu Panny Márie Lurdskej, ktorú tam dal Ján Pálfi umiestniť.

Kaštieľ je obklopený anglickým parkom.

Ak ste o Budmerickom kaštieli nič nevedeli alebo len málo, to preto, že po roku 1945 pripadol štátu a slúžil ako útočisko pre spisovateľov. Takže dovnútra sa dostali len pozvané návštevy. Park bol však verejnosti prístupný. V rokoch 2014 až 2016 prešiel kaštieľ rozsiahlou rekonštrukciou a vytvorili sa tam historické expozície. Teraz slúži ako účelové zariadenie Ministerstva kultúry SR a pre verejnosť je sprístupnený počas víkendov, aktuálne od októbra do apríla od 10. do 15. hodiny.
Gróf Pálfi nechal pri lesnej ceste z Budmeríc na Hrad Červený Kameň postaviť aj sochu Panny Márie Lurdskej.

Ako sa tam dostať


Z Vrbového stačí ísť na Trstín a Doľany, za Doľanmi odbočíte vľavo na Štefanovú a Budmerice. Keď vojdete do obce, sledujte pravú stranu vozovky a hľadajte smerovú tabuľu, ktorá vás navedie na cestu do kaštieľa. Pôvodná prístupová aleja je totiž uzavretá.Kto ide z Piešťan, mal by ísť cez Trnavu na Modru. Na námestí v Budmericiach odbočte vpravo na Častú a sledujte ľavú stranu vozovky, aby ste prístupovú cestu neprešli. Ak vám vyjde ešte čas, môžete pokračovať v ceste ďalej na hrad Červený Kameň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf