Romantický piknik v anglickom parku

  • Cestovanie
  • 23. augusta 2017, 15:43
  • Autor:Gabo Kopúnek

Nielen pre zaľúbených, ale aj pre rodiny s deťmi je zaujímavý cieľ výletu, na ktorý vás prostredníctvom našich novín pozývame. Síce musíte vycestovať nielen za hranice okresu, ale aj štátu, ale určite neobanujete. Na jednom mieste totiž nájdete niekoľko zážitkov.

Ak sme nedávno písali o Hermesville ako darčeku cisára Františka Jozefa I. cisárovnej Sissi, barokový zámoček v moravských Buchloviciach vznikol za obdobných láskyplných okolností. Krátko pred rokom 1700 ho dal pre svoju manželku Anežku Eleonóru de Colonna postaviť gróf Jan Dietrich z Petřvaldu, nakoľko sa jej už zunovalo bývanie na nie veľmi pohostinnom renesančnom hrade Buchlov. Moravská i česká architektúra tak získala jednu z najkrajších barokových stavieb na svojom území v štýle tzv. villa rustica aj s nádhernou barokovou záhradou.

Zámocké záhrady


Keďže nechceme, aby ste sa zamerali len na prehliadku zámku (naozaj to stojí za to), viac sa zameriame na areál zámockého parku a záhrad, ktoré patria u našich susedov k najvýznamnejším a najdochovanejším v pôvodnom stave.

Francúzske záhrady dotvárajú viaceré fontány.

To sa týka nielen prvkov talianskej barokovej záhrady, ale aj priľahlého parku, ktorý bol najskôr koncipovaný vo francúzskom štýle, no neskorší majitelia Buchlovíc, Berchtoldovci, ho rozšírili o časť prírodného krajinárskeho parku v anglickom štýle. Tá je bohatá na dendrologické skvosty – exotické a vzácne dreviny, ktoré majitelia panstva prinášali zo svojich ciest. V parku nájdete nielen fontány, záhony či záhradnú architektúru typickú pre francúzske parky, ale tiež lúky a romantické zákutia, kde si môžete posedieť na lavičkách či trávniku, zrelaxovať, poprechádzať sa.

Pestrofarebný svet


Pri potulkách v zadných častiach parku narazíte na ďalšie dve atrakcie zámku Buchlovice. Jedným z nich je záhradný pavilón, kde je každoročne až do 1. októbra sprístupnená výstava fuksií. Môžete si tak posedieť pri kávičke či inom nápoji v tieni pergol ovešanými týmito kvetmi v rôznych variáciách. Po tomto občerstvení sa popri obvode parku dostanete do predajného záhradníctva, ktoré súvisí s pestovaním rododendronov na zámku už od roku 1964. V zadnej časti tohto záhradníctva pod šírym nebom nájdete malú zoo, vlastne záchrannú stanicu pre operence, ktoré sa už nemôžu vrátiť do voľnej prírody. Okrem kačiek a labutí tu nájdete bociany, spevavce i dravce.

Pri prechádzke v anglickom parku, keď z rozľahlých lúk zamierite do lesného porastu, nájdete aj záchrannú stanicu pre zranené vtáky.

Domáce väzenie


Niekoľko kilometrov od zámku sa nad krajinou vyníma hrad Buchlov, jeden z najstarších hradov v Českej republike, ktorého počiatky sa datujú do prvej polovice 12. storočia a podľa povesti tam stálo opevnené sídlo už v 4. storočí. Stredoveká pevnosť po vybudovaní zámku neprešla rekonštrukciami, a tak ponúka zachované unikátne pôvodné architektonické prvky od gotiky až po renesanciu.

Podľa legiend je Hrad Buchlov najstarší v Česku a jeho názov je odvodený od svätyne pohanského boha lovu.

Pre turistov je však zaujímavý tým, že do jeho miestností Berchtoldovci naznášali cenné zberateľské predmety zo svojich zahraničných ciest a v roku 1848 tu dokonca zriadili múzeum sprístupnené verejnosti. Iniciátorom bol gróf Žigmund I. Berchtold, ktorý v revolučných rokoch 1848-49 otvorene bojoval proti habsburskému centralizmu na strane Maďarov, za čo bol po krvavom potlačení povstania odsúdený na doživotné domáce väzenie. Hrozila mu poprava, ale jeho manželka natoľko očarila cisára Františka Jozefa I., že mu trest zmiernil. Žigmund I. sa tak mohol pohybovať len po zámku alebo hrade.
Toto pohnuté obdobie pripomína časť expozície na hrade. K Žigmundovým najväčším počinom však patrí vytvorenie veľmi veľkej zbierky minerálov a grafických listov a aj vďaka nemu dnes na hrade môžete obdivovať napríklad prírodovedné i archeologické zbierky, dokonca pravú egyptskú múmiu. Čerešničkou je výhľad z hradnej veže na celé okolie a Kaplnku sv. Barbory, ktorá je organickou súčasťou hradu a zároveň aj miestom posledného odpočinku viacerých majiteľov panstva.
Jedna z mnohých expozícií na hrade Buchlov.

Ako sa tam dostať


Aj keď sa na tento výlet môžete vydať na bicykli, my radšej odporúčame cestovať autom. Do Buchlovíc sa dostanete dvomi smermi. Rýchlejšie je ísť po diaľnici na Trenčín a pred ním opustiť diaľnicu na výjazde smer Brno. Ak pôjdete stále po E50, krátko za Uherským Hradišťom zídete z tejto cesty vpravo na odbočke Buchlovice a cesta vás nasmeruje rovno do centra obce a k zámku.
Môžete ísť aj smerom na Nové Mesto nad Váhom a cez Moravské Lieskové, Strání až do Slavkova, kde odbočíte na Dolní Němčí a Hluk. Odtiaľ si to nasmerujete na Kunovice a za nimi sa napojíte už na spomínanú E50, ktorá vás zavedie k Buchloviciam.
Ak sa rozhodnete ísť aj na hrad, stačí sa vrátiť na E50 a pokračovať smerom na Brno. Pri stúpaní asi v polovici kopca je odbočka vpravo na hrad, ku ktorému vedie asfaltka. Pešo pôjdete už len posledný asi 150-metrový úsek z parkoviska mierne do kopca. Upozorňujeme vás, že ak chcete vidieť všetko a užiť si to, je toto tip na celodenný výlet, takže sa na cestu vydajte čím skôr.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel