Potulky históriou a oddych v termálnej vode

  • Cestovanie
  • 29. septembra 2017, 14:09
  • Autor:Gabo Kopúnek

Podľa najnovších predpovedí počasia by na naše územie malo prísť babie leto až v polovici októbra. Tento čas využijeme na sprostredkovanie ďalších zaujímavých miest, ktoré by ste mohli navštíviť.

Do ponuky vám dnes dávame jedno z najkrajších miest našich južných susedov, ktoré je od Piešťan vzdialené približne 130 kilometrov. V maďarskom Győri, ktorý leží len 10 km od slovenských hraníc, dokážete prežiť naozaj fascinujúci deň.

Liečivé pramene


Môžete ho začať návštevou termálneho aquaparku a kúpeľov Rába Quelle, ktoré zásobuje voda z hĺbky až 2000 metrov a s teplotou 67 oC. Je liečivá a využíva sa na liečbu ochorení kostí a svalov, dýchacích orgánov a ženských chorôb. Zaujímavosťou je, že kúpele sú jedným z mála bezchlórových kúpeľov v Maďarsku. K dispozícii je päť bazénov a dva tobogany, pokrivkáva však stravovanie, ktoré zabezpečuje len jedna reštaurácia. Preto odporúčame návštevu aquaparku buď dopoludnia, alebo až neskôr popoludní. Otvorené majú celoročne, počas víkendov až do 21. hodiny.

V starom meste natrafíte na originálne obchodíky.

Ako v rozprávke


Hlad najlepšie zasýtite v centre mesta, kde nájdete množstvo reštaurácií, kioskov aj fast foody. Obedňajšiu siestu využite na prehliadku starého mesta, ktorého jednotlivé časti demonštrujú jeho rozvoj. Z kúpeľov sa tam dostanete hneď cez most Rába Kettős. Ak pohľadom opomeniete výrazné dominanty, pred očami sa vám objaví stredoveké renesančné mesto s typickými domami s arkiermi, reštaurovanými i nie. Sú pamiatkou na talianskych architektov, ktorí ako prví urobili z Győru mesto európskeho významu.
Čím hlbšie do starého mesta zájdete, tým viac bude na vás vplývať duch baroka. Kostoly, paláce s typickými prvkami ako rohové balkóny vznikali vďaka udeleniu výsad slobodného kráľovského mesta v roku 1743 Máriou Teréziou. Toto prostredie je dotvárané množstvom fontán, sôch či iných umeleckých objektov. Ak na vás už úzke uličky starého mesta budú pôsobiť stiesňujúco, nadýchnuť sa môžete v neďalekých mestských parkoch. Aj tam necháte otvorené oči od úžasu pri pohľade na nádherné secesné stavby, medzi ktorými dominuje budova radnice. Táto časť mesta sa začala rozvíjať po napoleonských vojnách a Viedenskom kongrese 1815.

Počtom umeleckých pamiatok Győr je na druhom mieste v Maďarsku.

Raj nielen pre deti


Ak vás už od toho pozerania nahor rozbolela krčná chrbtica, zrovnať si ju môžete v zoologickej záhrade. Nepatrí medzi veľké, ale má výhodu, že je na rovine a až na výbehy párno a nepárnokopytníkov máte zvieratá z každého svetadielu na dosah. A to doslova, pretože sa napríklad môžete jemne dotknúť lemurov, pri troche šťastia kŕmiť klokany či pohladiť ťavy. Musíte si však dávať pozor na dotieravé kozy, ktoré si takmer všade voľne špacírujú.

Pod nohy sa vám v ZOO neraz zamotá aj koza rohatá.

Ako sa tam dostať


Do Győru sa dá ísť aj po diaľnici, no rovnako rýchlo, ale kratšie je to cez Galantu, Veľký Meder a Medveďov. V samotnom meste je najlepšie pohybovať sa pomocou navigácie, pretože smerové tabule k akquaparku či ZOO by ste hľadali márne. Termálne kúpalisko nájdete na adrese Fürdő tér 1. a zoologickú záhradu na Kiskuti liget.

Budovu radnice postavili v rokoch 1896 až 1898.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela