Kráľovské adventné potulky

  • Cestovanie
  • 30. novembra 2017, 06:49
  • Autor:Gabo Kopúnek

Začal sa advent, a tak čoraz častejšie budeme v éteri počúvať typické piesne v rytme cingajúcich rolničiek na saniach ťahanými koňmi hlbokým snehom. Dosť romantiky, možno si na dolniakoch opäť bielu perinu neužijeme. Atmosféru blížiacich sa Vianoc však určite áno.

Komu sa nechce sedieť len doma, dávame do pozornosti dve ponuky na trávenie voľných dní, ktorých návšteva sa navzájom nevylučuje. Opäť zavítame do neďalekého Rakúska, opäť nie tak ďaleko, že by sa tam nedalo zájsť, keď sa počasie umúdri.
Naprieč storočiami
Po otvorení hraníc v roku 1989 sa najbližšou destináciou, kde si Slováci mohli oči vyočiť na pestrosti vianočných výkladov, stalo historické mesto Hainburg. S odstupom času si uvedomujem, že si stále ponechalo čaro striedmosti. Nikde na vás neskáču z každého rohu santaklausovia, komornú atmosféru si zachovávajú aj trhy na námestí. Toto mesto však návštevníkovi ponúka viac, a tým nemyslím nákupné strediská vytvorené pre bratislavských zákazníkov. Za historickými hradbami môžete na architektúre sledovať, ako sa toto významné hraničné mesto menilo naprieč storočiami.

Z kopca Braunsberg sa vám naskytne pohľad na mesto Hainburg či rovnomenný hrad a máte na dlani aj celé Moravské pole s Dunajom, hradom Devín či Bratislavou.

Pulzujúci život v ňom môžete dokonca sledovať z nadhľadu a nikto vás neruší. Stačí si len spraviť príjemnú prechádzku hore kopcom na strážny hrad či na protiľahlý kopec Braunsberg (tam sa dá vyjsť aj autom) a započúvať sa. Možno k vám vietor zaveje tóny Piesne o Nibelungoch, najstaršej nemeckej ságy z 12. storočia, v ktorej sa mesto Hainburg spomína. Spievali sa tu však aj iné piesne, hymnické na oslavu panovníkov i svadobné, keď si na hrade v 13. storočí bral budúci český kráľ Přemysl Otakar II. za manželku Margarétu, sestru rakúskeho vojvodu Fridricha II.
Sviatočné vône a chute
Ak preferujete kontaktnejšie nasávanie vianočnej atmosféry, zájdite na barokový zámok Hof (Schloss Hof), do ktorého sa dostanete po hainburgskom moste cez Dunaj. Počas adventných víkendov tu nájdete nielen jedinečné inšpirácie na darčeky, ale si môžete pozrieť tradičné remeslá a vychutnať typické lahôdky. Pre deti sú tu pripravené tvorivé dielne i prehliadky zverinca. Kto má záujem, môže si pozrieť aj zámok, ktorý patril princovi Eugenovi Savojskému a neskôr cisárovnej Márii Terézii, ktorá ho darovala manželovi Františkovi Štefanovi Lotrinskému.
Barokový farský Kostol sv. Filipa a Jakuba na mieste pôvodnej gotickej kaplnky a rokokový Stĺp sv. Márie.

Ako sa tam dostať
Najrýchlejšia cesta do Hainburgu vedie po D1 do Bratislavy a za Prístavným mostom popri Inchebe na hraničný priechod Berg. Pokračujte starou cestou na Viedeň a zakrátko sa ocitnete pri Uhorskej bráne mesta. Ak chcete ísť do Schloss Hofu, prejdete celé mesto a na okružnej križovatke odbočíte vpravo. Cesta je dobre označená.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek