Keď neodoláte kŕmeniu z úst do úst

  • Cestovanie
  • 29. augusta 2017, 07:46
  • Autor:Gabo Kopúnek

Doteraz som mal vždy šťastie, že som pri potulkách po európskych zoologických záhradách narazil na ochotných ľudí, ktorí ma zaviedli do traktov určených len pre personál, a mohol som kŕmiť dravé ryby, dotýkať sa žiráf, Przewalského koní, lemurov či leňochodov. V každej ZOO však len jedno zviera. Na Slovensku sa mi to podarilo výnimočne ešte pred revolúciou v bratislavskej ZOO, keď som sa v rámci fotenia do módneho časopisu ocitol vo výbehu žiráf a zebier.

V poslednom období však aj na Slovensku vyrástlo množstvo kontaktných ZOO či parkov, kde sa môžete dotknúť, pohladiť či kŕmiť také druhy zvierat, o ktorých sa vám v detstve ani nesnívalo. Jedným z takých je aj Malkia Park pri Orechovej Potôni v našom kraji. Priznám sa, vyberám ho zámerne, no nie pre reklamu. Nedávno som bol opäť v ZOO Kontakt v Liptovskom Mikuláši a odchádzal som odtiaľ viac-menej rozladený. K zvieratám sa buď nedalo dostať, alebo sa nemohli hladkať, lebo spali… a k tomu nekonečné čakanie na každú „atrakciu“. Ak máte menšie deti, tak je to riadna otrava nielen pre ne.

Najvzrušujúcejším zážitkom okrem pobytu vo výbehu so šelmami je kŕmenie lemurov.

Netvrdím, že v Malkia Parku sa vám to nemôže stať, ale nemusíte tam cestovať toľké hodiny. Pritom máte ale oveľa väčšiu šancu, že sa dostanete k zvieratám priamo do výbehu v súkromí, nik vám nezavadzia pri fotografovaní a pri troche šťastia natrafíte na človeka, ktorý vám ukáže fígle, ako na zvieratá. Má to však jeden háčik, priplatíte si. No táto investícia je vyvážená zážitkami.

Zaťažení na piškóty


Ak máte doma psa, určite poznáte minipiškóty bez cukru, ktoré mu dávate ako maškrtu. Ak sa vyberiete do Malkia Parku, nezabudnite si ich pribaliť. Frčia totiž na ne takmer všetky prežúvavce. Dokonca lamí samec je ochotný vás pritom aj vybozkávať. Rovnako z úst do úst môžete napríklad zeleninou kŕmiť malé opice, a to nehovorím o neopísateľnom zážitku pri kŕmení lemurov.
Samostatným zážitkom je pobyt vo výbehu pre mláďatá mäsožravých šeliem. Žiadne obmedzenia hladkania a mojkania tu neplatia, len ich nemôžete dvíhať, ťahať za chvost či uši. To sa nepatrí. Keďže sú to hravé mláďatá, musíte strpieť nejaký ten škrabanec, ak včas neuhnete ich zvedavým labkám.

Novinkou sú žraloky


Jedným z tohtoročných prírastkov parku sú štyri žraloky z Mexického zálivu, ktoré teraz žijú v mobilnom akváriu s 15-tisíc litrami umelo vyrábanej slanej vody so simulovanými morskými prúdmi. Kým nebudú mať vybudované vlastné pevné akvárium, v tom mobilnom im udržujú v zime aj v lete teplotu na úrovni 22–24 °C. Žraloky kŕmia mrazenými morskými rybami, ktoré veľmi pomaly rozmrazujú. Títo predátori jedia relatívne veľa, ale vzhľadom na ich pomalý metabolizmus podobný hadom nie často.
Keď sme už pri kŕmení, ako v iných lepších zoologických záhradách či farmách s domácimi zvieratami aj tu robia komentované kŕmenia jednotlivých zvierat, dokonca vám urobia komentované kŕmenie i pri takých, ktoré si sami vyberiete. Vybrať si tiež môžete spôsob, ako sa nakŕmite sami. Či z dovezeného, alebo si niečo zakúpite priamo na mieste. Jediným rušivým momentom pri trávení môže byť hluk z neďalekej pretekárskej dráhy Slovakia Ring, ale nie vždy sa tam niekto preháňa. Takže želáme pekný rodinný výlet.

Pri prechádzke parkom naďabíte aj na roztomilú skupinku zvierat – ťava, somáre a zebra, ktoré tiež možno kŕmiť z ruky. Najmä ťava je zvedavá na každého prišelca.

Ako sa tam dostať


Na výber máte dve trasy. Rýchlejšia je po diaľnici D1 do Senca, z ktorej zídete na výjazde Senec/Pezinok a odbočíte vľavo na obchvat mesta. Po ňom budete pokračovať smerom na Sládkovičovo a Nitru, zídete z neho na okružnej križovatke vpravo smerom na Zlaté Klasy. Za obcou Hubice na križovatke s hlavnou cestou na Dunajskú Stredu odbočíte vľavo na Lehnice a Orechovú Potôň. Do tejto obce ale neodbočujte, stále pokračujte po hlavnej ceste, až kým neprídete na križovatku, na ktorej odbočíte vľavo smerom na Slovakia Ring. Asi po kilometri dorazíte k cieľu.
Druhá cesta je zdĺhavejšia a vedie po starej ceste na Sereď a Galantu. Odtiaľ sa vyberte smerom na Dunajskú Stredu cez Čierny Brod, Mostovú a Jahodnú, v ktorej sa dostanete na územie Žitného ostrova. Nezabudnite v Dunajskej Strede odbočiť do centra a pokračovať v smere na Veľké Blahovo. Ak by ste to potiahli až na hlavnú cestu Komárno – Bratislava, museli by ste sa vracať. Cesta na Veľké Blahovo je tá správna, ktorá vás dovedie ku križovatke, kde vpravo odbočíte k Slovakia Ringu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela