Keď Balaton bol slovanský

  • Cestovanie
  • 1. februára 2018, 17:03
  • Autor:Gabo Kopúnek

V predchádzajúcom putovaní sme sa v myšlienkach ponorili do výstavby prvého kostola v stredovýchodnej Európe kniežaťom Pribinom. Dnes budeme sledovať ďalšie kroky tohto prvého známeho slovanského vladára, ktorého osud predurčil k tomu, aby založil ďalšie veľké kniežatstvo v močariskách západne od Balatonu. Pozývame vás na návštevu tohto regiónu.

Z dejepisu zrejme každý vie, že moravské knieža Mojmír vyhnal Pribinu z Nitry. Stalo sa tak v roku 833, teda päť rokov po postavení spomínaného kostola. Zrejme išlo o mocenský boj, keďže po ňom sa obe kniežatstvá spojili do jednej z najmocnejších stredovekých ríš v strednej Európe 9. a 10. storočia – Veľkej Moravy.
Túlavá družina
Pribina z Nitry neodišiel sám, ale s manželkou, synom Koceľom a mnohými veľmožmi s družinami. Tento pochod je zaznamenaný aj v spise O obrátení Bavorov a Korutáncov, ktorý v roku 871 napísal v starobylom Salzburgu neznámy autor: „Istý Pribina, vyhnaný Mojmírom, kniežaťom Moravanov nad Dunajom, prišiel k Ratbodovi. Ten ho hneď postavil pred nášho kráľa Ľudovíta a z jeho príkazu bol vyučený vo viere a pokrstený v Kostole svätého Martina na mieste zvanom Treisma, a to na hradisku patriacemu k salzburskej stolici. Na prosbu verných spomenutého kráľa udelil kráľ Pribinovi do léna akúsi časť dolnej Panónie okolo rieky zvanej Zala. On sa tam potom usídlil, začal stavať pevnosť v akomsi háji a v močiaroch rieky Zala, zo všetkých strán zhromažďoval ľudí a na tomto území sa vzmáhal.“

Veľká časť slovanských nálezísk bola zasypaná. Vidno len základy Baziliky sv. Hadriána, vtedajšieho najväčšieho chrámu v strednej a východnej Európe. V pozadí v tvare koruny je Pomník milénia so Stromom života.

Kým však k tejto udalosti došlo, prešlo dlhých sedem rokov. Spomínané územie – panónsku časť Korutánskej marky – získal Pribina do správy okolo roku 840 a o desať rokov neskôr mu ho kráľ Ľudovít dáva na sneme v Regensburgu do trvalého vlastníctva, resp. ako dedičné léno. Nešlo pritom o malý kus zeme. V Pribinovej správe a neskôr v dedičnom majetku skončili štyri kniežatstvá rozprestierajúce sa dnes na území dnešného Rakúska, Maďarska a Slovinska.
Pamätník vierozvestcom
Aj na novom pôsobisku Pribina aktívne šíri kresťanstvo a v roku 850 vybuduje prvý kostol zasvätený Panne Márii, do svojej smrti ďalších 12. Jeho sídlom sa stal Blatnohrad (Zalavár). Okrem chrámov staval tiež kláštory. V spise O obrátení Bavorov a Korutáncov sa píše, že Pribina a jeho ľudia stavali aj strategické centrá, hospodárske, kultúrne a vojenské stavby. Obrábali polia, využívali bohatstvo lesov, dobývali a spracovávali rudu, zaviedli chov koní, hovädzieho dobytka a oviec, rozvíjali remeslá.
Pribina sa zrejme snažil získať naspäť Nitrianske kniežatstvo a vo vojne proti Moravanom v roku 861 zomiera. Vlády nad Blatnohradským kniežatstvom sa ujíma jeho syn Koceľ, u ktorého v roku 867 šesť mesiacov pobývali sv. Cyril a Metod, aby vychovávali nových slovanských vzdelancov. Túto misijnú činnosť dnes pripomína pamätník, ktorý v mieste bývalého Blatnohradu návštevníkov upozorňuje, že toto územie niekedy patrilo Slovanom. Možno v tom hľadať maďarský nacionalizmus, ale len ťažko by ste hľadali nejakú inú zmienku o našich predkoch.
Pamätník sv. Cyrila a Metoda odhalili pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestcov na územie Veľkej Moravy 22. 6. 2013. Originál súsošia zdobí areál Nitrianskeho hradu.

Na mieste pôvodného Pribinovho hradu totiž od roku 2000 stojí novostavba Domu Malého Balatonu, približne rovnakého dáta je ďalšia stavba – Pomník milénia, v ktorom sa skrýva Strom života upozorňujúci na to, že pred tisíc rokmi tu sv. Štefan založil jednu z prvých správnych žúp. Strom života má 258 listov s menami obcí v župe. Že sa tak stalo o minimálne 130 rokov neskôr, než umrel Koceľ, nikoho nezaujímalo. Po jeho smrti totiž správu nad kniežatstvom prevzalo chorvátske knieža Braslav, potom ho okolo roku 900 prenajal franský cisár Arnulf kočovným Uhrom. Slovanskú epochu pripomínajú len základy Kostola sv. Hadriána, pri ktorých síce nájdete informačné tabule, no bez zmienky o Slovanoch.
Strom života akoby vyrastal zo sv. Štefana.

Keszthely – Kostoly
Ako sme naznačili, aj toto mesto má slovanských zakladateľov. Okrem Balatoni múzea, kde sa nachádzajú nálezy z Blatnohradu, stojí za zmienku návšteva barokového kaštieľa Helikon, ktorý je druhým najväčším a najnáročnejšie zrekonštruovaným a zariadeným kaštieľom v Maďarsku. Využite možnosť previezť sa parkom v koči, je to lacné a stojí to zato.
Plavba v jaskyni
Ak by ste šli na jednodňový výlet, na záver by ste mohli stihnúť návštevu Jazernej jaskyne Tapolca. Tu vám nezabudnuteľný zážitok poskytne člnkovanie sa po hladine jazera. Miestami je to riadny adrenalín, no plavba je bezpečná aj pre deti. Najlepšie je sem ísť v lete až popoludní, vyhnete sa tlačenici.
Jazerná jaskyňa poskytuje plavbu v podzemí na 300-metrovom úseku.

Ako sa tam dostať
Tieto lokality je najlepšie navštíviť počas dovolenky na Balatone, no ak vyrazíte skoro ráno, môžete to zvládnuť aj za jeden deň. Po diaľnici D1 choďte do Bratislavy, cez Rusovce do Rajky a Mosonmagyaróváru. Potom pokračujte na Szombathely, no v Hegyfale zíďte na cestu č. 84, ktorá vedie cez Sárvár a Sümeg k Balatonu. Zalavár nájdete až asi 20 km za Keszthely, medzi Keszthely a Sümegom sa odbáča na Tapolcu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj