Fauna piatich svetadielov na dlani

  • Cestovanie
  • 20. apríla 2018, 08:11
  • Autor:Gabo Kopúnek

Zoologických záhrad som doteraz navštívil mnoho, ale len do jednej som sa zamiloval na prvý pohľad.

Nepatrí k najväčším ani k veľkým, je taká akurát na to, aby sa v nej človek poprechádzal a v rámci toho bez väčšej námahy zdolal všetky obývateľné kontinenty za zhruba dve hodiny. A to aj s občerstvením napríklad na terase juhoamerickej haciendy. Vitajte v Zoo Jihlava.

Vstupná brána do Zoo Jihlava má tvar podobný podkove. Z jej nádvoria sa návštevníkovi naskytne výhľad na africkú savanu.

Mnohých Slovákov od návštevy tohto mesta na Vysočine odradí vzdialenosť i to, že najrýchlejšie sa tam dostane po diaľnici, za ktorú treba platiť. To všetko vám však vynahradí množstvo zážitkov, ktoré sú tu pre vás i vaše deti pripravené. Stačí len chuť objavovať niečo nové.
Všetko na svojom mieste
Žirafám sa tu môžete pozerať rovno do očí.

A nová je vlastne celá zoologická záhrada, ktorú v modernom duchu štýlových stavieb budujú niekoľko posledných rokov a ešte stále pripravujú niečo zaujímavé. Už hlavný vstup je impozantný a to je len začiatok. Nefalšovanú africkú osadu nájdete až asi v polovici prechádzky.
Najskôr si to popri pavilóne opíc namierite na africkú savanu a na austrálsku farmu, ktorú môžete preliezť skrz-naskrz. Navštívite popritom aj výbeh so žirafami či zebrami.
Prsty týmto arám hyacintovým do klietky veru nestrkajte.

Popri údolí včiel sa nachádza zas kus amerického kontinentu so štýlovou haciendou z nepálenej hliny, tropický či vodný svet a pavilón šeliem. Pritom žiadna náročná túra, všetko takmer po rovinke, ktorú vyformovala ako údolie miestna riečka.
Ak natrafíte na jazierko s plameniakmi, dostali ste sa na „otoč“ zoo, kde sa okrem spomínanej africkej osady nachádza aj veľké detské ihrisko s mnohými atrakciami. Ak máte radšej spoločnosť minizvieratiek, v ohrade africkej osady nájdete zvedavé kozičky či prítulné ovečky.
Zážitok, ktorému sa nič nevyrovná.

No nie sú to jediní malí obyvatelia zoo. Pri troche šťastia sa k vám prikmotria malé opičky, ktoré budú žobroniť o nejakú maškrtu. Ich kŕmenie je síce zakázané, ak však je v blízkosti ošetrovateľ, niečo vám určite vloží do rúk, aby ste tie nezbedníčky mohli nakŕmiť. Maškrtné sú aj veľké papagáje, ale tým niečo dávať pod zobák neodporúčame. Vraj už niekomu skoro odkusli prst. Zato poníky na shetlandskej farme hladkať môžete. A aj iné domáce zvieratká v kontaktnej zoo.
Zvieracie naj…
Zvedavé na návštevníkov sú aj poníky.

V jihlavskej zoo okrem príjemného prostredia nájdete aj zaujímavé druhy zvierat. K tým najmenším okrem tigra sumatranského, najmenšieho poddruhu tigra, patrí i najmenší medveď malajský, najmenší druh vydry či najmenší primát maki trpasličí. Najlenivejším je určite leňoch, no i mnohé iné „nemé tváre“ si rady užívajú pohodlie svojich výbehov. Z tých najväčších okrem žiráf spomenieme najväčšieho vačkovca klokana červeného, najväčšieho hlodavca kapybaru či aru hyacintovú.
To je len slabý výpočet obyvateľov zoo. Keď som tam bol naposledy, dokončovali práve nový tropický pavilón, takže sa už neviem dočkať. Možno sa tam stretneme.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel