Barokový skvost v znamení kanonád

  • Cestovanie
  • 23. novembra 2017, 13:14
  • Autor:Gabo Kopúnek

Prehliadku zámku v moravskom meste Slavkov sme na tento termín nechali zámerne, hoci tento barokový skvost možno obdivovať v každom ročnom období. Zámerne preto, lebo sa s ním spája jedna z najväčších napoleonských vojen 19. storočia – Bitka troch cisárov.

Hoci v nej zahynuli desaťtisíce vojakov (údajne až 50-tisíc), dodnes je vo Francúzsku ospevovaná ako najväčší vojenský úspech Napoleona Bonaparteho. Odohrala sa 2. decembra 1805 a už desaťročia si ju pripomínajú a jej priebeh reprodukujú tisíce nadšencov vojnovej histórie. Tohto veľkolepého divadla som sa zúčastnil pri 200. výročí Bitky pri Slavkove a zažiť túto atmosféru odporúčam každému, kto sa nebojí zimy, hluku a turistiky. To preto, že autom sa v deň výročia bitky do centra diania nedostanete.

Mohyla mieru sa vyníma na najvyššom bode bojiska Bitky pri Slavkove.

Mohyla mieru
Na najvyššom bode bojiska – Prateckom návrší – sa dnes týči Mohyla mieru, ktorej stavbu v roku 1912 inicioval katolícky kňaz P. Alois Slovák ako memento vojnám a pietne „miesto svetla“. Postavená je v secesnom štýle a je pamätníkom nielen vojakov rakúskej, ruskej či francúzskej armády, ale aj civilistov, ktorí vojnou trpeli najviac. Prehliadka mohyly s výkladom netrvá dlho a dozviete sa pritom veľa zaujímavostí. V susedstve mohyly je múzeum, otvorené celoročne, kde si môžete pozrieť interaktívnu expozíciu venovanú Bitke troch cisárov.
Výhľad ako Napoleon
Ak nemáte radi rinčanie zbraní a chcete si prehliadku zámku užiť „v súkromí“, necestujte do Slavkova v decembrový víkend. Ak však chcete pochytiť nejaké tie vianočné inšpirácie, mali by ste zámok navštíviť do 10. decembra, potom už bude pre verejnosť uzavretý. Už od 2. novembra je na zámku inštalovaná výstava vianočných stromčekov, betlehemov a výzdoby. Pri prehliadke zámku sa dostanete aj na balkón, z ktorého Napoleon prehovoril k svojim vojakom po víťaznej bitke. Čo všetko skrýva barokový zámok šľachtického rodu Kounicov (Kaunitzov), si môžete pozrieť na videu.


Kto chce ale zažiť niečo výnimočné, mal by si v Slavkove rezervovať nocľah z piatka na sobotu 2. decembra. Už v piatok totiž na Slavkov zaútočia rakúski vojaci a po dobytí námestia sa utáboria na nádvorí zámku, kde je pripravený veľkolepý program, ktorý ukončí príchod rakúskeho a ruského panovníka. Od sobotného rána vojensko-historický program pokračuje remeselným jarmokom a príchodom ďalších vojakov, ozbrojenými potýčkami a večernou bitkou. Medzitým si môžete odskočiť na samotné bojisko.

Každoročne do Slavkova prichádzajú tisícky návštevníkov, aby zažili neopísateľnú atmosféru.

Ako sa tam dostať
Do Slavkova sa môžete vybrať buď smerom na Myjavu, Vrbovce, Veselí nad Moravou a Kyjov alebo na Senicu, Holíč, Hodonín, Čejč a Uhřice. K zámku vás dovedú smerové tabule, rovnako aj na historické miesta Bitky troch cisárov vrátane Mohyly mieru.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín