Ak si chce Japonec kúpiť auto, musí mať parkovacie miesto

  • Cestovanie
  • 11. februára 2017, 08:20
  • Autor:am

Japonsko, krajina s vyše šesťtisíc ostrovmi, ktorú ročne zasiahne 1500 zemetrasení, je očarujúca, no v mnohom extrémna. Priemernému Slovákovi môžu pripadať bežné súčasti japonského života ako neuveriteľné, ba pochádzajúce zo sci-fi filmu. O zákutiach a realite tohto tisíce kilometrov vzdialeného štátu Piešťancom porozprávala vo štvrtok 2. februára v Piešťanskom informačnom centre sprievodkyňa Katarína Líšková.

Tá začala svoje rozprávanie príletom do Tokia, hlavného mesta Japonska a jednej z najväčších metropolitných oblastí na svete. „Mrakodrapy sú všadeprítomné. Približne 70 percent Japonska totiž tvoria neobývateľné hornaté oblasti. Pôda je preto veľmi vzácna,“ uviedla K. Líšková. V prezentácii ukázala na stavbu podobnú Eiffelovej veži, známu ako Tokyo Tower. „Dlhé roky bola jednou z najvyšších budov v Japonsku,“ povedala sprievodkyňa. Dnes už ju prerástla druhá najvyššia budova na svete, Tokyo Skytree s 634 metrami. „Vstupné na vyhliadku je okolo 80 eur. Do budovy, ktorá pripomína eiffelovku, je to približne 50 eur. Japonská mentalita je však obdivuhodná a mesto vkladá finančné prostriedky do toho, aby sa ľudia mali dobre. Preto, ak si chce človek zadarmo pozrieť Tokio z výšky, navštíviť môže budovu Governmental Building, ktorá má svoju vyhliadku vo výške 202 metrov,“ uviedla K. Líšková. Japonci „ťahajú“ do výšky všetko, od poschodových parkovacích miest pre automobily cez poschodové stojany na bicykle až po čerpacie stanice, ktorých hadice s benzínom neťaháte zo stojanov umiestnených na zemi, ale vo vzduchu.

Minimalistické ubytovanie


Tradičný obývací priestor japonskej rodiny sa nemeria na metre štvorcové, ale na futóny, ktoré sa doň počas dňa zmestia. Sú to matrace, ktoré si vždy večer rodina vytiahne zo skrine a počas dňa ich opäť do nej zamkne, aby mohla priestor obývať.

Kapsulové alebo kabínkové hotely patria medzi rozšírenú formu ubytovania.

Minimalizmus v ubytovaní zažívajú i do noci pracujúci biznismeni či turisti, ktorí sa ubytujú v takzvaných kabínkových hoteloch. „Keď prídete, máte v kabínke pyžamo a všetko, čo potrebujete. V malom priestore sa nachádza len posteľ, trezor, slúchadlá a ovládač. Keď si stiahnete zaťahovacie dvere, nájdete tam plochý televízor,“ zaspomínala K. Líšková.

Ešte menšou verziou sú kapsulové hotely, pretože kým v kabínkových sa na posteľ aspoň postavíte, v kapsulových sa vám to nepodarí. Preto je vraj v týchto priestoroch dôležitá klimatizácia. Už sa totiž stalo, že sa v miestnostiach s vydýchaným vzduchom návštevníci udusili. Napriek tomu, že sprchy sú v týchto hoteloch spoločné, sú na vysokej úrovni. Okrem masážnych hlavíc nájdete v ponuke sprchové gély rôznych typov, šampóny na všetky typy vlasov, ba dokonca kondicionéry.

Verejné toalety „ako na Slovensku“


Do priestorov sociálnych zariadení vstupujete v prezuvkách. „Japonské toalety niekedy môžu byť pre vás stresom, pretože neviete, čo máte stlačiť,“ povedala Piešťancom K. Líšková a ukázala im fotografiu s mnohými tlačidlami na bočnej strane misy. Človek používajúci toaletu si môže navoliť typ hudby, ktorá mu bude počas potreby vyhrávať, rovnako aj jej hlasitosť. Po dokončení je možné si zvoliť, akým spôsobom bude toaleta umývať intímne partie, či spredu, či zozadu, akou teplotou vody a akou intenzitou. Napokon netreba používať ani toaletný papier. Stačí si zvoliť sušenie horúcim vzduchom.

K. Líšková je dlhoročná sprievodkyňa.

Vlaky meškajú najviac pár sekúnd


Japonci vraj veľmi využívajú hromadnú dopravu. Ak však chcú vlastniť auto, úradom najprv musia dokázať, že ho majú kde parkovať, inak licenciu na jeho kúpu nedostanú.

Vysokorýchlostný vlak šinkansen je výnimočný už pri príchode na nástupište. Vyznačené tam máte územie, na ktoré sa treba postaviť, aby ste mohli pohodlne nastúpiť a ľudia z vlaku mohli vystúpiť. Najvyššia rýchlosť tohto vlaku je 300 kilometrov za hodinu a priemerné ročné meškanie je 18 sekúnd. „Ak vlak mešká viac ako tri minúty, spoločnosť cestujúcim vráti 60 percent z ceny lístku. Japonsko je krajinou veľkého množstva samovrážd a obľúbené je skočiť pod vlak. Hodiť sa pod šinkansen však nie je vhodné, pretože pozostalá rodina musí v takom prípade zaplatiť odškodné cestujúcim v prípade meškania,“ prezradila sprievodkyňa.

Gastronómia na inej úrovni


Pred vstupom do reštaurácie sa väčšinou nachádza automat. Tam si navolíte, čo chcete jesť, zaplatíte a z automatu vám vyjde blok s číslom stola, ku ktorému vám obsluha jedlo prinesie. Tiež nájdete pred zariadením silikónové, na vlas identické napodobeniny jedla, ktoré majú zákazníkom ukázať, ako ich objednané jedlo na tanieri bude vyzerať.

Ryba fugu je prudko jedovatá, no patrí medzi gastronomické špeciality.

Zaujímavosťou je, že na území Japonska sa nachádza viac reštaurácií ocenených Michellinovou hviezdou ako dohromady vo zvyšku sveta. Ročne obyvatelia tejto krajiny na jedenie využijú 24 miliárd drevených paličiek. Zaujímavé je i to, že vo viacerých zariadeniach môžete ochutnať aj gastronomickú špecialitu, jedovatú rybu fugu. „Obsahuje veľmi silný jed tetrodotoxín, ktorý ročne zabije niekoľko ľudí. Japonci rybu väčšinou jedia medzi januárom a marcom, keď sa hovorí, že vylučuje menej jedu,“ prezradila K. Líšková. Kuchár však pred oprávnením pripravovať fugu musí absolvovať niekoľkoročný kurz.

Najlacnejším spôsobom, ako zasýtiť žalúdok, je kúpiť si sendvič v potravinách, no kráčať pri jedle sa neodporúča. Japonci to totiž považujú za neúctivé voči tomu človeku, ktorý jedlo pripravoval.

Do kúpeľov len bez tetovania


Ryba fugu je prudko jedovatá, no patrí medzi gastronomické špeciality.

Najvyššou sopkou a zároveň i najvyšším vrchom Japonska je stále aktívna sopka Fudži. V oblasti tamojšieho jazera Hakone sa nachádzajú takzvané onseny, tradičné japonské kúpele. „Je zdraviu prospešné sa v nich vykúpať,“ uviedla K. Líšková. Dodala však, že v onsenoch platí prísna etiketa. Ľudia do nich vstupujú väčšinou nahí a nesmú mať na tele tetovanie. Takí ľudia sú totiž spájaní s japonskou mafiou – jakuzou.

Piešťanské publikum si vychutnalo prezentáciu o krajine s viac než 120 miliónmi obyvateľov a sprievodkyni ešte adresovali viacero otázok. Na záver odznelo, že krajina vychádzajúceho slnka je vhodná skôr pre tých, ktorí nemajú problém za dovolenku zaplatiť nie práve málo peňazí.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav