Leto na starom koči

  • Nezaradené
  • 25. júla 2012, 10:21
  • Autor:

Môj dedko Ľudovít miloval poľovačky, mariáš a výrobu potomkov. Vďaka tomu dnes netrpím nedostatkom bratrancov. Okrem toho strúhal pekné poriská, plietol šibáky, piekol domáci chlieb a ovládal konský povoz.

Častoval ma veršíkom „Peter, to je skala, na tej skale kočka s…..“.
Na dôchodku vozieval  pivo kombajnistom. Robil som mu závozníka.
Miesto chladiaceho boxu sme mali 500-litrový sud. Miesto dodávky starý koč ťahaný koňom. Každý deň sme zapriahli Pejka, do suda vložili stovky fliaš a v horúčave ich rozvážali po chotári. Mojou úlohou bolo ťahať nápoje z vody.
V ponuke boli „topoľčany“, malinovka a sóda.
Vládla diktatúra proletariátu, čo znamenalo, že každý mohol vypiť toľko červenej malinovky, koľko mu hrdlo ráčilo. Nositelia Radu práce aj tri.
Prázdne fľaše sme hádzali späť do suda.
Na začiatku dňa boli všetky fľaše plné a vyberali sa z vody ľahko, ako keď kúzelník ťahá zajace z klobúka. Ku koncu šichty som sa musel do suda ponoriť aj do pol pása, kým sa mi v mútnej brečke podarilo vyloviť jednu plnú fľašku.
Po žatve zostala kaďa na dvore. Čierna voda sa zaplnila larvami komárov. Každý deň som sa modlil, aby z nich vyrástli pstruhy. Bohužiaľ, prv, ako dosiahli jedlú veľkosť, dedko sud vylial.
A s nimi aj moje leto.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava