Blog Lívie Gažovej: Piešťanský lifestyle

  • Blogy / Blogy
  • 3. septembra 2012, 10:10
  • Autor:Lívia Gažová

Naše mesto vždy (a to ešte predtým než to bolo cool) okupovali cyklisti. Piešťany sú nimi doslova povestné. Neprehliadne ich žiaden vodič – keď idúc po strede cesty mávajú priateľovi vychádzajúcemu z mäsiarstva, ba ani chodec, vyhýbajúci sa babkám s kabeláma na pešej zóne. Dopraviť sa z bodu A do bodu B je takýmto spôsobom rovnako (ak nie viac) rýchle ako autom. Ak sta si všimli, aj v našej poloprázdnej MHD sa vezú len slečny, čo si nechcú rozfúkať účes alebo starší ľudia, pre ktorých je šliapanie do pedálov nadľudským výkonom.

 Všadeprítomní cyklisti tvoria spolu s ostanými prvkami genius loci. Treba si uvedomiť, že v iných mestách na Slovensku to vôbec nie je bežné. A ako metropoly prichádzajú na výhody cyklodopravy, Piešťanci sa im spoza riaditok len vysmievajú. Chabé, poloprázdne stojany na bicykle pred budovami v Bratislave by tie pred naším Auparkom alebo Mestským úradom hravo strčili do vrecka.

Napríklad: pred našou fakultou je presne 5 stojísk. Na dvoch kolesách prichádzajú: docent vyučujúci ekologické trendy v architektúre a pár hipsterov na akože starých rachotinách, ale to iba keď je sucho a teplo. Ako by tí vyvaľovali oči, keby sa o 8:00 ukázali pred piešťanským gymplom? Z počtu zamknutých kolies by sa im isto zatočila hlava. A čo by povedali na extrémny výkon môjho bývalého spolužiaka, ktorý v lyžiarskych okuliaroch a silnom snežení nepripustil možnosť dopraviť sa do školy inak, ako na svojom milovanom bicykli?

Piešťanci to na bicykli naozaj vedia. Manévrovanie ide ako deťom, tak aj dôchodcom. Tí sa navyše neustálym bicyklovaním udržujú bezbolestne a hlavne zadarmo fit. Pár kopčekov na ceste do mesta, kde miesto zosadania pošlapete, a forma je späť. Nehovoriac o tom, že nič ekologickejšie a efektívnejšie ako dve kolesá na ľudský pohon nejestvuje.

Jazdenie na bicykli je tu akési prirodzené. To o čo sa veľké mestá bez väčších výsledkov snažia už pár rokov, sa u nás deje bežne. Trendom súčasnosti v budovaní miest je stavať a prerábať ich na trvalo udržateľné, zdravé, bezpečné a prívetivé. Zriaďovať cyklotrasy, znepríjemňovať život individuálnej doprave, stavať do popredia záujmy obyvateľov – to sú hlavné snahy moderného urbanizmu.

Ešte stále však bicykel nevyužíva v Piešťanoch každý. To by sme mali čo najrýchlejšie zmeniť. Veď je to vo svete najväčšia móda!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava