Blog Lívie Gažovej: Namiesto dovolenky odpadkové koše

  • Blogy / Blogy
  • 5. augusta 2014, 15:39
  • Autor:Lívia Gažová

Poznám veľa činorodých ľudí. Takých, ktorí nezaháľajú a snažia sa okolo seba veci meniť, bez akejkoľvek odmeny a na úkor voľného času. Tých, čo sa nesťažujú, ale začínajú s iniciatívami, aj keď si mlčiaca väčšina okolo nich ťuká na čelo. Takých, ktorí po filme na pieskovom nábreží Dunaja bežia domov s pocitom, že toto musia urobiť trebárs aj v Dolnom Lopašove. Nereálne? To sa nedá? Všetko ide, keď sa chce.

Viem o takých ľuďoch, čo na internete hľadajú namiesto dovolenkovej destinácie najlacnejšie odpadkové koše na Lido. Poznám aj iných – čo v rodinnom aute prevážajú klavír, len aby dostali Piešťany nový zvuk. Alebo kamarát, ktorý po práci upratuje starú železničnú halu s úmyslom spraviť z nej kultúrny uzol. Ľudia, čo na streche Tesca chcú pestovať paradajky. Pod mostom zbierajú odpadky. Organizujú trhy bez peňazí. Osadzujú infotabule. Alebo stavajú nakúkacie rebríky k stavbám odsúdeným na smrť.

Vykonávajú činnosti, na ktoré samospráva alebo majitelia nestačia či naschvál zabúdajú. Upozorňujú, zveľaďujú, zaujímajú sa a robia dobrovoľne. Prečo? Veria, že zmenia svet. A keď nie celý, aspoň ten kúsok okolo seba. Vezmú sa a vyčistia park, les či železničnú stanicu, tak ako sme to urobili aj my spolu s OZ Spoločne pre Piešťany.

Zo skromnej myšlienky upozorniť na stav čistoty stanice vznikla vydarená akcia s dvadsiatkou protagonistov. Neverila som vlastným očiam, keď sa začali zhromažďovať ľudia s vedrami a gumenými rukavicami pripravení vypulírovať nástupištia. S pomocou pracovníkov ŽSR vyčistili grafity, schody, výťah, pavučiny pod stropom, zábradlia, smetné koše, burinu, odpadky. Doniesli si vlastné náradie, venovali tomu čas. Načo to všetko bolo? Sme hlúpi, a preto sme makali za iných?

Poukázali sme na problém a začali ho riešiť aktívne. Iný prístup ako frfľať pri pive. Ukázali sme prednostovi, že bez vody na peróne sa udržať čistota naozaj nedá. Pochopil a sľúbil na čistotu viac dohliadať. Ukázali sme, že za stav stanice zodpovedá jeden človek, ktorý na to nestačí. Ukázali sme, že materiály použité na stanici sa nedajú udržiavať. Nadchli sme ľudí a hneď sa vynorili ďalšie nápady, ako stanicu revitalizovať a čo zlepšiť. Tlak zdola môže pomôcť meniť veci zhora. Spomeňte si na to, keď budete nabudúce odborníkom na všetko.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín