Blog Lívie Gažovej: Moderne v Piešťanoch

  • Blogy / Blogy
  • 10. septembra 2012, 12:21
  • Autor:

Ako ste si tu pred časom mohli prečítať, existuje veľa projektov, ktoré sa v Piešťanoch, napriek sľubom, nezrealizovali. Ale sú aj stavby, ktoré vyrástli možno nie až s takým krikom, napriek tomu poctivo plnia svoju funkciu a niekedy aj stránky odborných časopisov. Pozrime sa teda, čo tu za posledné roky vyrástlo.

Bytový dom Enzo
Novou dominantou stredu centra mesta sa v roku 2010 stal polyfunkčný apartmánový dom ENZO. Cieľ developera – vytvoriť komfortné bývanie v centre pre náročnú klientelu sa určite vydaril. Bytový dom je vybudovaný vo vysokom materiálovom a technologickom štandarde so zaujímavým dizajnom. Na rozdiel od iných projektov občianska vybavenosť, ako obchody, lekár a podobne, nechýba. Pri budovaní nového námestia sa však znova zabudlo na bežných užívateľov – teraz je na ňom iba nevzhľadné parkovisko, vizualizácie fontány a lavičiek zostali zabudnuté. Posedenie pre ľudí, bohužiaľ,  poskytujú len súkromné luxusné terasy.
Administratívna budova CHIRANA
Rekonštrukcia administratívnej budovy vo výrobnom areáli z 50-tych rokov posunulo firemný image Chirany do tretieho tisícročia. Nová budova je, aspoň navonok, symbolom prosperity spoločnosti na výrobu zubárskej techniky. Pôvodná železobetónová kubická hmota budovy tvorí nevýrazný sokel zaujímavému predsadenému klinu zo skla. Radikálne sa zmenil aj interiér. Z klasických bunkových kancelárií sa stali halové, jadro vo vnútornej dispozícii má tvar polvalca, strecha je zelená a pochôdzna. S hlavnými halami je budova, dokončená v roku 2004, spojená zaskleným mostíkom.
Dom KIOS
Poznáme ho ako dom, čo obišiel strom. Tým budova dáva jasne najavo, ako to s prírodou myslí. Výklenok pre pagaštan síce strpčil život stavbárom, ale upozorniť verejnosť na zodpovedné nakladanie so zeleňou bolo prednejšie. Štvorpodlažná budova bola dokončená v roku 2004 využíva obnoviteľné zdroje na vykurovanie i chladenie. Predtým nezastavaný pozemok sa rýchlo zaplnil – okrem budovy Kiosu vyrástol  v blízkosti i menší, racionálne formovaný, polyfunkčný objekt.
Aupark
Blízko pešej zóny stojí na mieste nevzhľadného parkoviska nová dominanta Piešťan. Nákupné centrum Aupark spolu s obytným komplexom Centroom boli dokončené v roku 2010. Spomedzi viacero návrhov, ako včleniť stavbu kolosálnych rozmerov do mierky nášho mesta, sa zrealizoval asi najumiernenejší čierno-biely variant. Spomedzi podobných obchodných centier v slovenských mestách je asi najviac uzavretý, no napriek tomu zaujímavý. Sledovanú stavbu si obyvatelia po čase obľúbili najmä vďaka vyriešeniu dopravy na Nitrianskej a parkovania v centre.
Bytový dom Pod Párovcami
V odľahlejšej časti Piešťan s dobrým dopravným napojením stojí od ukončenia výstavby v roku 2009 štvorpodlažný bytový dom s podzemným parkovaním. Usporiadanie piatich sekcií s vlastnými vstupmi vytvára zazelenané átriá obklopené priestormi pre obchodné účely na prízemí. Dúfajme, že tieto prevádzky budú slúžiť nielen podnikateľom, ale aj obyvateľom. Občianska vybavenosť v blízkosti bytového domu (a rovnako novej obytnej zóny Bodona) je totiž mizivá. Rôznorodosť bytov a zapustenie terénu átrií oproti ceste pridáva atraktivite aj napriek rušnej komunikácii pred oknami.
Bývanie pri Dubovej
Základnou odlišnosťou tohto bytového domu od ostatných, je možnosť  bývania na teréne – každý prízemný byt má svoju záhradku, čo je atraktívne nielen pre rodiny s deťmi, ale pre každého, kto chce spojiť bývanie v bytovke s posedením si na terase v príjemnom a pokojnom prostredí pri Dubovej. Obytný súbor šiestich bytových domov má doplniť polyfunkčný objekt v popredí. Nájomníci si môžu vyberať z 1, 2, 3 – izbových bytov s terasou či balkónom, k dispozícii sú aj komfortné mezonety s predzáhradkou. Bytový komplex bol skolaudovaný v roku 2007.
Pešia zóna
Vydarená rekonštrukcia verejného priestoru v Piešťanoch bola dokončená v roku 2010. Zahŕňa riešenie Námestia Slobody, Winterovej, fontány a priľahlých ulíc až po Kolonádový most. Návrh bol koncipovaný ako spojenie prvkov typických pre naše mesto: voda, slnko, zeleň a umenie. Prívetivý vydláždený priestor je doplnený mobiliárom s čistým dizajnom, vodnými prvkami, nerušivým osvetlením a miesto sa tu našlo aj pre mnoho stromov. Najvyužívanejšou časťou sú fontány – elegantná s pódiom na Námestí Slobody (Príbeh Váhu) a hravá so sochou páva (Príbeh prameňov) o kúsok ďalej. Hlavná komunikačná časť smerujúca k mostu je zvýraznená „neposlušnou čiarou“, linka v dlažbe, ktorá vás prevedie po zaujímavých bodoch v území.
Administratívna budova Teplická – Bratislavská
Skeletová konštrukcia a biele opláštenie už pár rokov púta pozornosť na rohu našich najfrekventovanejších ulíc. Presklené openspace kancelárie sú typické pre modernú dobu, ale v Piešťanoch nemajú veľa zástupcov. Prínosom budovy je jej zvýšenie o jedno celé podlažie hore, vytvorenie parkovacích miest a odľahčenie hmoty. V iných mestách bežná kancelárska stavba, u nás vítaný krok do budúcnosti.
Viaceré projekty sú ešte len vo výstavbe a o ich budúcom poslaní vieme len málo. Napríklad polyfunkčná budova pri Centre voľného času má dokončenú hrubú stavbu a zatiaľ  sa zdá, že – s uvážením marhuľkovej fasády – to nebude je nič prevratné. Nikdy sa, podľa môjho názoru, nezbaví nálepky necitlivého votrelca na ploche pri CVČ. Bytový dom vo výbornej polohe pri hoteli Sandor Pavillon je trochu lepším príkladom. Novostavba na prvý pohľad síce prekračuje znesiteľné hranice vystavaného objemu, no nadväzuje na bytové domy v okolí a myslí na budúcnosť výstavby.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava