Blog Lívie Gažovej: Čo s letiskom?

  • Blogy / Blogy
  • 3. októbra 2012, 11:46
  • Autor:L. Gažová

Ako by malo naše letisko vyzerať, to je pre mňa teraz veľmi pálčivá téma. Tento semester budem totiž na ateliérovej tvorbe riešiť práve budovu piešťanského letiska. Áno, tú čo tam už dva roky stojí. My si ale predstavíme, že tam nič nie je a skúsime ju preriešiť inak. Preto som si to tam bola popozerať.

Nová odletová hala svieti už z diaľky. Aj káble, ktoré ešte stále trčia z novostavby. Jednoduchá stavba je presným priemetom požiadaviek na nevyhnutné vybavenie cestujúcich, nič nie je navyše. Veľmi cítiť, ako sa na nej šetrilo. Dokonca ani teraz nie je vybavená poriadnym sedením. Jeden pultík na check-in a jediné zariadenie na kontrolu príručnej batožiny vraj stačia i na väčší počet pasažierov. Dimenzovaná je na prílety charterových letov pre 150 cestujúcich. Poloprázdny priestor je čisto biely a kamennou dlažbou. Vedľa je oddelenie cudzineckej polície v prastarej budove, administratíva letiska, kde pracuje okolo 35 zamestnancov, hneď za ňou. Smerom k vzletovej a pristávacej dráhe sa nachádza neprehliadnuteľný hangár, kde, ako mi povedal milý pán z letiska, ktorý ma sprevádzal, bola spravená príletová hala pre väčšie lety. Normálne predelili veľký hangár sadrokartónom, tu ľuďom rozdajú batožinu a vypustia ich na ulicu. Tí musia pozerať, ako to na Slovensku chodí. V areáli je ešte benzínová čerpacia stanica, meteorologická stanica a riadenie premávky v trojposchodovej veži.

Môj sprievodca mi porozprával aj o vzletných plánoch do budúcnosti. Ak by sa Piešťanské letisko vzmohlo, záchytné parkovisko by mohlo vyrásť hneď na poli oproti. Na budúci rok sú prisľúbené lietadlá z Nemecka, kedy cestujúci miesto príletu do Viedne a následnom náročnom presune do kúpeľov, pohodlne vystúpia v Piešťanoch a batožinu im vyvezú až do izby v hoteli. Perspektívu vidí aj v letoch na dovolenky: "Ľudia z Trenčína, Senice, Nitry a okolia by mohli lietať do Egypta a iných destinácií od nás. Načo by chodili do Bratislavy?".

Pravda je ale taká, že na letisku pristáva čoraz menej letov a práve v najbližšom období sa bude rozhodovať o jeho ďalšej existencii. Ak hlavný investor zastaví tok peňazí, pozemky sa rozpredajú a letisko zanikne.
Držme mu teda palce.
A ja budem klikať projekt svoj ateliér o to usilovnejšie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav