Zúbožené kone v dobrých rukách

  • Nezaradené
  • 9. februára 2016, 09:49
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Po viac ako týždni od chvíle, keď pracovníci trnavského regionálneho veterinárneho úradu odviedli z Ranchu Cawalero na Bodone vyhladované psy, náhradný domov našli
aj dvom koňom – slovenským teplokrvníkom a poníkovi. K odvozu zanedbaných a zrejme i týraných zvierat prispel i Piešťanský týždeň. Redakciou oslovený prepravca Jozef
Michalica z Piešťan na vlastné náklady ochotne kone do nového domova previezol.

Aby pôvodná majiteľka alebo jej podivní kumpáni akciu nezmarili, záchrana koní sa držala do poslednej chvíle v utajení. Po vyriešení komplikácií s prevozom a nájdení nového domova sa zúbožené a vyhladované zvieratá dočkali. V piatok 5. februára ráno vypukla akcia na ich záchranu. Za asistencie polície vošli do areálu ranču ľudia z regionálneho veterinárneho úradu a skúsení chovatelia koní.

Tomáš Tóth z Trnavy nasadil všetkým trom ohlávky a aj s pomocou maškŕt – jabĺčok ich priviedol do pripravených špeciálnych prívesov. Akcia netrvala viac ako polhodinu, za zvieratmi sa zavreli dvere prívesu a vyrazili na cestu čo najďalej od miesta, kde sa im ľudskej lásky a slušného zaobchádzania roky nedostalo.

„Sú milé, prítulné a na ľudí privyknuté. Mohli nás vytrápiť i celé hodiny, ak by si zaumienili, že do prívesu nenastúpia. Našťastie, všetko išlo až prekvapujúco hladko,“ opísal dej nakladania T. Tóth.

Pri zabavení zvierat na Bodone asistovala aj polícia.

Po niečo viac ako hodinovej ceste dorazili do karanténneho zariadenia, kde sa podrobia vyšetreniam a liečebným procedúram. „Koníky majú iba pre seba vyčlenenú ošetrovateľku. Veterinárka okamžite začala liečbu oka jedného z postihnutých zvierat, popoludní odborník urobil prvotné ošetrenie kopýt. V pondelok 7. februára veterinárka odoberala zvieratám krv na sérologické vyšetrenie, zároveň koníky ošetrila proti vonkajším a vnútorným parazitom,“ informoval veterinárny inšpektor Ján Šiška.

Zvieratá sú v bezpečí náhradných domovov a nezodpovednú majiteľku Ranchu Cawalero očakáva správne konanie vo veci zákazu chovu zvierat na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe v Trnave. Podľa informácií z policajného prostredia po prvotných vyšetreniach zvierat je pravdepodobné, že chovateľku čaká i obvinie z trestného činu týrania zvierat. V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody od dvoch do piatich rokov.

V novom domove majú utrápené zvieratá svoje pohodlie a dostatok krmiva.

Zúbožené zvieratá vídavali okoloidúci na Bodone celé roky. Viacerí ich pravidelne prikrmovali, ale podľa informácií človeka, ktorý meno z obavy pred odplatou nechce zverejniť, neraz na neho majiteľka i jej kumpáni fyzicky zaútočili. Oznamy na kompetentné úrady vraj nepomáhali. Preto oslovil redakciu, pred štrnástimi dňami Piešťanský týždeň kontaktoval regionálny veterinárny úrad a dianie okolo zvierat sa začalo takmer okamžite.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 9. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava