Známku s piešťanskou poštou vydali v náklade 1,5 milióna

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. decembra 2016, 14:28
  • Autor:vd

Po prvýkrát v histórii piešťanskej pošty sa na jej pôde konala prezentácia známky, na ktorej je vyobrazená jej samotná funkcionalistická budova, stojaca na rohu Kukučínovej a Poštovej ulice. V čase jej vzniku mala názov Poštový a telegrafný úrad. Projekt budovy architekta Emila Belluša vznikol v roku 1928, stavbu dokončili v roku 1931.

V Piešťanoch známku, pečiatku i obálku prvého dňa prezentovali v utorok 6. decembra popoludní predstavitelia pošty spolu s autorom výtvarného návrhu, ale aj rytcom známky a autorom pečiatky Jozefom Česlom z Kežmarku.

Známku vydali pri príležitosti Dňa poštovej známky, rovnaký názov nesie aj emisia, do ktorej dielo zaradili. História tejto emisie siaha až do roku 1965. Po slávnej známke, na ktorej je vyobrazené dielo Alfonsa Muchu – Buď požehnaný, prameň zdravia v hodnote takmer stotisíc eur, ktoré umelec namaľoval v roku 1932 a venoval ho z vďaky za starostlivosť piešťanským kúpeľom, sa tak do sveta rozletí prilepená na mnohých pohľadniciach či listoch a iných poštových zásielkach i známka s piešťanskou poštou. Tá „Muchova“ zabodovala v medzinárodnej konkurencii, stala sa piatou najkrajšou známkou sveta a tiež krištáľovou známkou Slovenska. Jej autorom je František Horniak.

Nová piešťanská známka má nominálnu hodnotu 95 centov, vydali ju v náklade 1,5 milióna kusov, vytlačili ju v Poštovej tlačiarni cenín Praha. Za jej existenciou stojí i veľký nadšenec filatelie Alexander Urminský z Piešťan. Táto známka nebude ani zďaleka poslednou ceninou s piešťanským motívom. O dva roky má uzrieť svetlo sveta ďalšia, na ktorej bude vyobrazená budova piešťanskej Elektrárne zo Staničnej ulice. „Piešťany nie sú len zaujímavé kúpeľné mesto. Sú zaujímavé aj z pohľadu kultúrnych pamätihodností. Môžem dať verejnosti do pozornosti, že v roku 2018 plánujeme vydať aj poštovú známku s miestnou Elektrárňou,“ povedal vedúci poštovej filatelistickej služby Martin Vančo.

Budova piešťanskej pošty sa ocitla nielen na známke, ale aj na obálke prvého dňa. Tú dal vyhotoviť Milan Vančo, predseda piešťanského Klubu filatelistov: „Vytlačili mi ju piešťanskí tlačiari v náklade päťdesiat kusov, takže tí, čo budú mať záujem, môžu získať aj obálku prvého dňa.“

Tvorcom architektonického návrhu piešťanskej pošty je národný umelec, akademik, vysokoškolský profesor, Ing. arch. Emil Belluš, DrSc. Jeho Poštový a telegrafný úrad na styku ulíc Poštovej a Kukučínovej vznikol v rokoch 1929 až 1931. Belluš je tiež autorom Kolonádového mosta, spájajúceho mesto s Kúpeľným ostrovom (1931-1933) a budovy Okresného úradu (1936-1937), neskôr upravenej na školu na dnešnom Námestí SNP. Neuskutočneným zostal návrh na rodinný dom s ateliérom maliara Martina Benku (1935), ktorý mal byť jedným z domov Jankom Alexym vysnenej umeleckej kolónii.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 13. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel