Výstava Krása kraslíc má premiéru v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 13. apríla 2017, 09:33
  • Autor:vd

V Piešťanoch možno v predveľkonočnom období uvidieť unikátnu výstavu veľkonočných kraslíc nielen zo Slovenska, Čiech, ale aj afrických zemí. Jedinú a po prvýkrát v histórii ju vo štvrtok 6. apríla prezentoval v priestoroch Vily dr. Lisku zberateľ Jozef Gruska. K ľudovej tvorbe patrí ľudová muzika. Prezentovali ju manželia Hlbockí s najmladšími synmi.

Po úspechu, ktorý zaznamenal svojou výstavou betlehemov, sa J. Gruska spolu s manželkou rozhodli použiť práve priestory Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch na to, aby stovky jemnučkých a krehkých kraslíc opatrne pobalili a doviezli do kúpeľného mesta. Muzeálni pracovníci ukladali do presklených skriniek a panelov kraslice celé štyri dni. Ani jednu nerozbili!

„Som nesmierne vďačný pracovníkom múzea za to, akým spôsobom kraslice vystavili vo vitrínach, že priradili správne popisky, pretože ak by došlo k nejakému aj malému omylu, musel by som to celé dni naprávať. A pritom nerozbili ani jedinú kraslicu,“ povedal zberateľ.

Zbierka je vytvorená asi dvadsiatimi rôznymi technikami zdobenia kraslíc – od klasického maľovania, cez madeirovanie, oblepovanie bavlnkou či zdobenie slamou, semienkami a inými prírodnými materiálmi, drôtovanie, voskovanie, mramorovanie, batikovanie až po špecificky slovenskú techniku – ktorá je najťažšia – zdobenie okúvaním. „Kedysi museli tovariši u kováča dokázať svoju zručnosť tým, že prikovali kúsky železa na kraslice,“ uviedol J. Gruska.

Na otázku, akú kraslicu by najradšej dostal za veľkonočnú šibačku od svojej manželky, odpovedal bez zaváhania: „Takú, akú ešte nepoznám, nemám vo svojej zbierke, ozdobenú nejakou novou technikou. To by bolo pre mňa prínosné a hodnotné. Potešil by som sa aj nejakému miniatúrnemu vajíčku, ktoré ešte nemám.“

Počas vernisáže, ktorú návštevníkom priblížila etnografička múzea Vladimíra Pribišová a fašiangovými spevmi a hrou na gajdách a fujare oživila rodina Hlbockých, zberateľ niekoľkokrát zdôraznil, že hlavným motívom tejto výstavy je ľudí inšpirovať, aby nabrali chuť tvoriť. Pripomenul veľký boom, ktorý na Slovensku nastal v tejto oblasti za posledných dvadsať rokov. Slovensko je v zdobení kraslíc top krajinou. Je týmto známa aj vďaka aktívnej práci ÚĽUV-u, ktorý šíri a podporuje ľudovú umeleckú tvorivosť.

Medzi najkrajšie a najpozoruhodnejšie kraslice, ktoré vo Vile dr. Lisku vystavujú, je Krížová cesta. Rovnaký motív na krasliciach zo pštrosích vajec poslali Slováci ako dar pre pápeža Jána Pavla II. Iné zobrazujú kostolíky či historické hrady, výjavy zo života. Kraslice sú od najmenších prepeličích po najväčšie pštrosie. V cudzokrajných dominujú motívy prírody i zvieracie. Zberateľ nás upozornil aj na vajíčka, ktoré sú robené technikou oblepovania vodnou riasou, z ktorej „niť“, zvaná sitina, sa vytiahne, môže sa zafarbiť a oblepí sa ňou kraslica.

Výstavu s názvom Krása kraslíc je možné uvidieť do 31. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav