Vrbové oslavovalo štyri dni – rozdali i Beňovského glóbusy

  • Nezaradené
  • 28. septembra 2016, 14:07
  • Autor:V. Dusíková/ts

Tohtoročné Dni mesta Vrbové sa niesli v znamení 270. výročia narodenia kráľa Madagaskaru, rodáka z Vrbového, grófa Mórica Beňovského. Zároveň uplynulo 240 rokov od chvíle, keď si ho Malgaši uznali za svojho kráľa, a pred 230 rokmi predčasne zahynul ranený guľkou. Štvordňové oslavy, ktoré mesto pod šikmou vežou zažilo, sa niesli v znamení úcty k svetobežníkovi – ľudia videli divadelnú hru o kráľovi kráľov, dokumentárny film z Madagaskaru, Vrbovčania vydali o ňom novú knihu i dukát, odovzdávali najvyššie ocenenie – Beňovského glóbus.

Oslavy sa začali v stredu 21. septembra v Dome kultúry, kde mohli záujemcovia zhliadnuť divadelnú hru s názvom Móric Beňovský, kráľ kráľov. Na druhý deň v aule Gymnázia J. B. Magina bola prezentácia a beseda o filme Madagaskar – veľká láska režiséra Vladimíra Dudláka. Piatkový slávnostný večer v Dome kultúry otvorila slovenská štátna hymna. Medzi pozvanými hosťami boli okrem ocenených osobností i honorárny konzul Richard Louis Randrianasolo Lalarison, zástupca Madagaskaru v Maďarsku, Gregor Papuček, slovenský básnik a aktivista žijúci v Maďarsku, potomkovia Beňovského po dcére Rozálii: Etela Platthyová, Mikuláš Platthy a manželka Zdena. Vrbovčania na slávnostný akt pozvali aj predstaviteľov družobných miest Allstedt v Nemecku, Vítkova v Česku a Spišského Podhradia. Zástupcovia zo Spiša si na druhý deň s vrbovskými internacionálmi zahrali i priateľský futbalový zápas.

V trojčlennej skupine, ktorá oceňovala navrhnutých laureátov, bola okrem primátorky Vrbového Emy Maggiovej i Margarita Ganeva, veľvyslankyňa Bulharskej republiky, a Vlasta Mária Machovčáková, dcéra minuloročného laureáta Stanislava Machovčáka, ktorý je toho času na Madagaskare, kde na vlastné náklady postavil Beňovskému pamätník.

dojatej Alžbete Ambrózyovej, potomkovi grófa Mórica Beňovského.

Prvou ocenenou ženou bola právna vedkyňa a diplomatka Cecília Kandráčová. Pôsobila ako riaditeľka Slovenského inštitútu vo Varšave a na tomto poste sa zaslúžila o propagáciu Beňovského. Ako sa dostala do styku s Beňovským, nám prezradila: „Zápasila som v škole s ‚ťažkou slovenčinou‘ románu Joža Nižnánskeho o Móricovi Beňovskom, veľmi ma však zaujal jeho príbeh. V škole sme sa ani na hodinách dejepisu o našom hrdinovi nič neučili, nedozvedeli. Oveľa neskôr som sa k Nižnánskemu vrátila, i k ďalším, najmä poľským autorom, lebo môj záujem pretrvával a hľadala som možnosti čo najviac sa dozvedieť o vrbovskom rodákovi. Veľkú radosť som mala pri svojom pôsobení na veľvyslanectve vo Varšave, keď sme pred desiatimi rokmi v spolupráci s maďarským veľvyslanectvom a varšavskou univerzitou zorganizovali trojdňovú konferenciu o Móricovi Beňovskom. Veľmi úspešnú z našej strany! Všetci sa o neho ‚bijú‘ a pasujú ho za ‚nášho spoločného bohatiera‘. Ale iba mladým historikom z Vrbového sa na tejto konferencii podarilo prezentovať a dokázať početnému publiku, historikom z Maďarska, Poľska, filmárom, hercom a študentom dokumentmi, archívnymi zápismi a analýzami, že Móric je Vrbovčan a Slovák!“

Druhý Beňovského glóbus získal fotograf a cestovateľ Filip Kulišev, ktorý okrem iných zákutí sveta nafotil aj Madagaskar. Už roky hľadá krásne a unikátne miesta na zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Patrí medzi významných slovenských fotografov.

Zľava: Jürgen Richter, primátor nemeckého mesta Allstedt, a držitelia

Medzinárodné uznanie si získal schopnosťou zachytiť veľkolepé prírodné scenérie všetkých kontinentov, precízne technicky spracované, citlivo komponované s dokonalou hrou svetla a tieňa. Vycibrený zmysel pre detail mu priniesol množstvo ocenení. Koncom novembra 2010 prišiel vrchol tvorby F. Kuliševa. Získal najvyššie európske ocenenie pre profesionálnych fotografov „Master QEP” (Qualified European Professional Photographer). Komisia FEPu, zložená z profesionálnych fotografov zo siedmich krajín, dospela k názoru, že F. Kulišev dosiahol výnimočne vysoký štandard vo svojej tvorbe a vynikajúcu technickú a umeleckú úroveň svojich fotografií. Za prírodné scenérie udelila komisia titul Master QEP len po druhý raz.

V januári 2012 sa stal prvým profesionálnym fotografom z krajín strednej a východnej Európy, ktorý získal v Londýne v kategórii prírodné scenérie najvyššie ocenenie, certifikát a titul Fellowship (FBIPP) od Britského inštitútu profesionálnych fotografov. Najvyššie ocenenie a titul Fellowship znamená, že jeho držiteľ dosiahol mimoriadne schopnosti a vysokú kreativitu. F. Kulišev sa stal len tretím a najmladším držiteľom tohto ocenenia na svete.

Beňovského glóbusu Alžbeta Ambrózyová, Filip Kulišev a Cecília Kandráčová.

Slzy na krajíčku mala a neschopná slov od dojatia bola tretia držiteľka významného ocenenia, Alžbeta Ambrózyová. Pochádza zo šľachtického rodu, hoci pri svojej skromnosti to nezdôrazňuje. Je potomkom rodáka M. Beňovského v ženskej línii – po Móricovej dcére Žofii, takže vzťah k vrbovskému hrdinovi si nemusela budovať, má ho doslova v krvi. A nijako to nezapiera. Práve naopak, veľmi sa snaží, aby jeho svetlá pamiatka nezapadala prachom. Renomovanému historikovi, profesorovi Jozefovi Šimončičovi, pomohla pri príprave dôležitej štúdie. Už celé dve desaťročia je v tom nápomocná aj mestu Vrbové, zúčastňuje sa podujatí, ktoré sú M. Beňovskému venované, a sama poskytla cenné informácie pre spresnenie jeho biografie.

Pri príležitosti životného jubilea, 80-ky, jej Vrbovčania zapriali mnohé a šťastné roky i želanie, nech sám Pán Boh drží nad ňou ochrannú ruku.

Na slávnostnom akte predstavili i novú reprezentačnú plnofarebnú publikáciu Ľubomíra Bosáka a Patrika Kýšku s názvom To je náš Beňovský. Do života ju uviedla veľvyslankyňa M. Ganeva, odovzdala ju primátorke E. Maggiovej. Tá zároveň odovzdala mestské ocenenie – Čestné občianstvo mesta Vrbové primátorovi Allstedtu, Jürgenovi Richterovi.

Celý slávnostný program umocňovali nádhernou hudbou mladí hudobníci zo súboru Zvonkohra z Košarísk a Priepasného. Zvončekmi zahrali mnohé známe skladby svetových autorov a zožali vždy silný potlesk. Po skončení oficialít si hostia sadli do publika a započúvali sa do árií opernej divy Kataríny Krčmárovej a jej hosťa Maxyma Kutsenka. Najlepšie zo svojho repertoáru predviedol i orchester Základnej umeleckej školy Bratislava. V ten istý deň sa ešte Vrbovčania presunuli na nádvorie Kúrie M. Beňovského, kde až do neskorej noci vyhrávali a spievali Maroš Bango a Duo Emi.

Program spestril súbor Zvonkohra z Košarísk a Priepasného.

Posledný deň osláv patril jarmoku – s kolotočmi, stánkami, burčiakom i živánskou, aj tou kopaničiarskou, na ktorú stáli dlhé fronty labužníkov. Na pódiu pri Dome kultúry sa striedala Vrbovanka, piešťanská Slnečnica a dychová hudba Lieskované. Vrbovskí historici tu usporiadali aj súťaž o nový dukát. Popoludnie patrilo už zmienenému priateľskému futbalovému zápasu internacionálov Vrbového so Spišským Podhradím.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 27. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel