Vláčik motoráčik mal tento rok o vozeň naviac

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. augusta 2016, 16:29
  • Autor:vd

Pri príležitosti 110. výročia vzniku
železničnej trate Piešťany – Vrbové
prichystali členovia občianskeho
zduženia Čango nielen jazdy vláčikom
motoráčikom, ale aj originálne
lepenkové lístky so starým logom
železníc s označením 1906-2016 a
údajom 110 rokov trate. Za symbolické
euro ich v sobotu 27. augusta
získali všetci dospelí cestujúci.

Deti do desať rokov, aj tie v kočíku, ktorých bolo pri každej z ôsmich jázd požehnane, sa z Piešťan do Vrbového a späť vozili zadarmo. Vo vláčikoch bol tento rok vzduch dýchateľnejší, lebo pridali jeden vagón.

„Bol som celý deň v záhrade, takže okrem prác som každú hodinu mával deťom vykloneným z okien vláčika. Natočil som si aj video,“ povedal Piešťanec Peter Miklovič. „Na vláčik chodievame do Vrbového každoročne, dáme si tam pivo, kofolu, decká sa vyskáču a ideme nazad. Vždy zavolám aj rodinu z Bratislavy a Trenčína a skončíme u nás ne dvore pri grilovačke,“ uviedol Jozef Komár z Piešťan.

Už tradične býva v železničnej stanici okrem atrakcií pre deti, ktoré sa tu môžu povoziť na drezine či poskákať na nafukovacom hrade, i žrebovanie o vrbovský dukát. Nechýbalo ani tento rok. Vláčikom sa odviezlo viac ľudí, ako bývalo zvykom, pretože organizátori zaradili do súpravy tretí vagón. Nostalgickú jazdu historickým vláčikom M 131 Hurvínek posilnil rušeň M15, ktorý si Piešťanci zakúpili z vyradených zdrojov železníc a chystajú sa ho obnoviť. Atmosféra vo vláčiku bola plná očakávania, tešili sa najmä deti. Dvojica sprievodcov predávala lístky pred vlakom na druhom nástupišti.

Rušeň Hurvínek patrí medzi motorové vozidlá rady M 131.1. Od januára 1988 nesie administratívne označenie 801. Ide o dvojnápravové železničné osobné motorové vozidlo vyrábané v rokoch 1948 až 1956 v závodoch Tatra Kopřivnice a Vagónka Studénka. Celkovo sa v bývalom Československu vyrobilo 549 týchto vozidiel. Boli určené pre zabezpečenie osobnej železničnej dopravy na tratiach železníc v bývalom Československu. Takéto vozidlo premávalo aj na trati Piešťany-Vrbové a späť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 30. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava