V Piešťanoch pristálo obrie nákladné lietadlo

  • Nezaradené
  • 21. februára 2017, 20:18
  • Autor:am

Milovníci veľkých strojov si minulý týždeň užili unikátne predstavenie. Z oblohy zosadlo na príletovú dráhu piešťanského letiska obrovské nákladné lietadlo Iľjušin Il-76 TD. Vo štvrtok 16. februára lietadlo smerujúce z Afganistanu pristálo na slovenskej pôde aj napriek hustej hmle.

Pri prílete takýchto nákladných lietadiel boli, rovnako ako na iných letiskách, využité štandardné bezpečnostné opatrenia, ktoré zahŕňali prácu hasičov, špeciálne technológie pre rolovanie lietadla a jeho vykladanie či nakladanie. I keď počasie pôsobilo nepriaznivo, pre prílet Iľjušinu boli podmienky lepšie, ako sú letiskové minimá. „Podmienky boli dostatočné na to, aby tento typ lietadla mohol bezpečne pristáť. Môžem byť len veľmi rád, že Letisko Piešťany je tak vybavené rádionavigačnými zariadeniami, že umožňujú pristávať podobným lietadlám aj za takýchto poveternostných podmienok. Lietadlo šlo po trojstupňovej zostupovej osi a pristálo na dráhe presne tam, kde malo pristáť. Dúfam, že prežijeme a takýchto letov bude viacej,“ skonštatoval František Varga, riaditeľ Letiska Piešťany.

Il-76 TD má rozpätie krídel aj dĺžku stroja približne 50 metrov. Jeho vzletová hmotnosť je 190-tisíc kilogramov a nosnosť 46 ton. Dosahuje cestovnú rýchlosť až 800 kilometrov za hodinu. Nie je vraj jednoduché zodpovedať otázku, či je Il-76 najväčším možným lietadlom, aké na piešťanskej pôde môže pristáť. „Z tých typov nákladných lietadiel, ktoré operujú vo svete, môžem skonštatovať, že toto lietadlo je na hranici prevádzkyschopnosti pre Letisko Piešťany. Inými slovami, aj väčšie lietadlo by tu mohlo pristáť, ale nemohlo byť odletieť s takzvaným plným obchodným zaťažením. Nemá zmysel, aby lietadlo odlietalo z letiska, keď nemôže byť plne naložené nákladom. Tento typ lietadla je, povedal by som, hraničný z hľadiska obchodnej využiteľnosti pre toto letisko,“ zamyslel sa riaditeľ.

Spomínaný Iľjušin je sovietske transportné lietadlo zo začiatku 70. rokov 20. storočia, ktoré bolo vyvinuté ako náhrada za turbovrtuľový Antonov An-12. Prvý prototyp stroja vzlietol 25. marca 1971 a ešte v tom istom roku bol predvedený na aerosalóne v Paríži, kde vzbudil veľký ohlas. Sovietske letectvo dostalo prvé sériové kusy v roku 1974. O dva roky neskôr bola zalietaná civilná verzia pre Aeroflot, postupne vznikali rôzne obmeny. Výroba modernizovaného lietadla pokračuje aj v súčasnosti.

Iľjušin na piešťanskom letisku nepristál po prvý raz, no v kúpeľnom meste tento typ lietadla zosadol už približne desaťkrát. Najviac diskutovaný prílet bol v roku 2000, keď obyvateľom Sadovej ulice spôsobil škody na nehnuteľnostiach. Keďže v tom čase ešte letisko nemalo také technické vybavenie ako dnes, pilot musel použiť špeciálny manéver. Zabránil katastrofe, no poškodil niekoľko rodinných domov.

V budúcnosti je možné, že sa takéto lietadlo na piešťanskej pôde objaví opäť. „Ak zákazník bude spokojný s tým, ako vybavíme jeho náklad na letisku v Piešťanoch, a ak bude letisková spoločnosť konštatovať, že letisko je plne schopné prijímať takéto lietadlá a bude spokojná v súvislosti s podmienkami na pristátie a pozemnými službami, určite bude takýchto letov viac,“ na záver dodal F. Varga, ktorý bol po štvrtku veľmi optimistický.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 21. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel