V Piešťanoch pristáli akrobatické lietadlá

  • Nezaradené
  • 3. októbra 2016, 18:52
  • Autor:am

Piešťanské letisko sa už po niekoľký
raz stalo zástavkou poľských
akrobatických lietadiel TS-11 Iskra
MR, známych ako Biało-Czerwone
Iskry. V stredu 28. septembra najprv
vo formácii preleteli ponad kúpeľné
mesto a potom postupne zosadali
na pristávaciu dráhu.

Červené iskry využili Letisko Piešťany na technickú prestávku pre doplnenie paliva. Potom, čo krátko po dvanástej hodine pristálo šesť akrobatických lietadiel na slovenskú pôdu, nasledovalo ich aj omnoho väčšie sprievodné lietadlo Casa-295.

Zatiaľ čo mechanici z vojenského lietadla v Piešťanoch skontrolovali stav červených iskier a dohliadali na doplnenie paliva z cisternového automobilu, piloti si na letisku dopriali prestávku spojenú s občerstvením. Kúpeľné mesto Poliaci využívajú na prestávku pravidelne, cítia sa tu dobre, čo bolo viditeľné aj pri mnohopočetných úsmevoch. Tento rok sa posádka vracala domov do poľského Deblinu z gréckych Atén a Medzinárodnej leteckej šou na Malte, kde predvádzali svoje akrobatické umenie.

TS-11 Iskra je dvojmiestne cvičné lietadlo určené pre základný pilotný výcvik, výcvikové lety z dohľadu pevniny, výcvik v akrobacii, bombardovanie, navigáciu a streľbu vo vzduchu. Iskra sa používa aj pre pokročilý výcvik po počiatočnom tréningu na inom type lietadla. Červeno-biele akrobatické verzie majú demontované zbrane, no nainštalované majú potrebné vybavenie a generátor dymu, ktorý sa aktivuje stlačením tlačidla na riadiacej páke.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 4. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín