V Červeníku sa stretli milovníci muziky

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 8. apríla 2013, 00:45
  • Autor:red

Hudba sa vo všeobecnosti definuje ako špecifická ľudská aktivita, ktorá sa pomocou v priestore a čase charakteristicky zoskupených tónov a zvukov a na základe spoločenských skúseností usiluje o (hlavne estetickú) komunikáciu .
Hudba má v tradičnej kultúre významné postavenie. Bola neodmysliteľnou súčasťou obradov, zábavy, oddychu. Slovenská hudba je významnou súčasťou slovenského umenia a slovenskej kultúry vôbec.

Podujatie Metamorfózy muziky je zamerané na pripomenutie si histórie a priblíženie súčasnosti hudby v Červeníku. Zúčastňuje sa ho viac ako 150 muzikantov z Červeníka a blízkeho okolia. Predstavuje niekoľko generačných vrstiev muzikantov, ktorí na prelome tretieho tisícročia neprezentujú len mnohé z určujúcich tendencií hudobného vývoja v obci Červeník, ale naznačujú i zaujímavé inšpiračné pramene a smerovanie tohto umeleckého fenoménu do budúcnosti.
Muzikanti sa začali stretávať o 19:00hod. v miestnom Kultúrnom dome. Privítal ich moderátor Vladimír Hromada a podujatie sa začalo minútou ticha za nebohých muzikantov. Následne bola odohraná pieseň Hallelujah a po nej sa slávnostne otvorilo podujatie za spevu Červeníckej hymny, ktorú odohrala DH Verešvaranka. Miestna dychovka pokračovala hodinovým vystúpením, po ktorom nasledovali ďalšie kapely ako Blue Wings, Trend, Mustafo, Galla Wills, Nálady, Soffina voľba, Omega a podujatie bolo zakončené rockovou kapelou mladých, Voľným pádom.
Na podujatí, ktorého organizátormi a iniciátormi sú Jozef Hesko,Ladislav Palenčár a  Milan Lacheta sa stretávajú skupiny, kapely a formácie minulé, súčasné ale aj tie s budúcnosťou; ktoré mali a majú korene v obci Červeník. Znela hudba a spev všetkých vekových kategórií a štýlov. Podujatie nie je komerčne zamerané. Je to stretnutie bohatých ľudí. Bohatých nie na hmotné statky, ale bohatých na emócie, lásku k hudbe, lásku k svojim koreňom a k svojmu rodisku.
Toto spoločné stretnutie je tiež prípravou a príspevkom Červeníckej hudobnej scény k blížiacim sa oslavám 900-ročnej písomnej zmienky o obci, ako i 150 – ročného výročia dychovej hudby (2015).
Pozrite si fotogalériu:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava