V areáli Očkovskej mohyly už pripravujú stálu expozíciu

  • Nezaradené
  • 16. júna 2016, 13:13
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Očkovskú mohylu si do patronátu zobrali i „sokolky“ z Pobedima. Dvanásť členiek Telovýchovnej jednoty Sokol Pobedim spolu s miestnymi obyvateľmi pod vedením Mojmíra Chomu z občianskeho združenia Tematín a starostu Očkova Miroslava Beňoviča pokračovalo v sobotu 11. júna v záchranárskych prácach na unikátnom archeologickom objekte neďaleko Piešťan.

Tretia tohtoročná dobrovoľnícka brigáda v areáli hrobu starobylého náčelníka a pozostatkov stredovekého hradu mala za cieľ vykosiť trávnatý porast, ktorý sa vďaka daždivému počasiu v posledných týždňoch poriadne rozbujnel. Na pomoc miestnym a OZ Tematín, ktoré sa už dva roky o areál stará, tentoraz prišli aj „sokolky“ z neďalekého Pobedima. „Pred časom sme na jednej kultúrnej akcii v obci dali starostovi slovo, že sa do prác na obnove tohto priestoru zapojíme. Čo sme sľúbili, sme dodržali, a tak sme tu,“ vysvetlila nám predsedníčka telovýchovnej jednoty Lenka Mitošinková. A ako doplnila, nielen to je dôvod, ale aj ony samy chcú prispieť k obnove a skultúrneniu prostredia, aby sa do areálu opäť vrátili návštevníci.

Na obnove Očkovskej mohyly sa však nepracuje len počas víkendov. Už v tomto roku sa otvorí prvá stála expozícia v pivnici, ktorá sa z pôvodného stredovekého kaštieľa ako jediný objekt zachovala. Takzvaná „krvavá krčma“ naberá svoj pôvodný vzhľad. „Bolo nutné vytrhať poškodenú drevenú dlažbu a osekať zvetranú omietku. Interiér by tak mal dostať nádych nie bielej miestnosti, ale skutočne ako vnútro kamennej stredovekej pivnice,“ vysvetlil nám predseda občianskeho združenia M. Choma.

Mimo areálu mohyly už v odborných dielňach pripravujú predmety, ktoré sa stanú súčasťou výstavy v „krvavej krčme“. „Vynikajúca slovenská keramikárka Amália Holíková vyrába repliky nádob, ktoré sa našli v náčelníckej mohyle pri jej výskume. Ich výroba prebieha pôvodnou technológiou vo vypaľovacích peciach zhotovených podľa archeologických nálezov. Usilovne sa pracuje aj na informačných textoch,“ dodal M. Choma. Otvorenie expozičnej miestnosti plánujú na konci leta. Dovtedy sa však musia dokončiť práce v jej interiéri a do areálu priviesť elektrika.

Areál Očkovskej mohyly na okraji malej obce neďaleko Piešťan je pretkaný desiatkami tisíc rokov ľudskej histórie. Objavili tu archeologické nálezy z doby kamennej. Mohyla, hrob kniežaťa Velickej kultúry z mladšej doby bronzovej, priestoru dominuje. Stredovek reprezentujú pozostatky kaštieľa kuruckého generála grófa Ladislava Ocskaya, vojvodcu zo začiatku 18. storočia prezývaného tiež Rákocziho blesk, ktorý vo vojne proti labancom velil šesťtisícovej armáde. Neskôr Františka II. Rákoczyho zradil a prebehol na stranu rakúskeho cisára. Kuruci ho však zlapali pri jeho presune z Vrbového na svoje panstvo v Očkove a v marci 1710 za zradu popravili v Nových Zámkoch. Novovek a jeho temnú históriu v areáli reprezentujú nemecké železobetónové bunkre z obdobia druhej svetovej vojny.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 14. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek